Carrefour si ratanul plasticizat

Despre Carrefour nu am decat “cuvinte de lauda”. Imi fac cumparaturile de la ei, insa doar fiindca sunt constrans. Modul cum isi trateaza angajatii si clientii, faptul ca te trezesti la casa cu un alt pret decat cel de la raft, multitudinea de “chinezarii” care iti sunt vandute la preturi foarte mari in comparatie cu calitatea etc. sunt tot atatea motive pentru care le-as face cruce.

Daca ma gandesc bine, tocmai evaluau daca este momentul sa se retraga de pe piata din Romania. Nu cred ca o vor face fiindca suntem inca o foarte buna vaca de muls. Consumatorul roman este in continuare needucat si, ca atare, poate fi prostit cu produse de calitate indoielnica la asa zise preturi reduse.

Romanul nostru, in imensa lui intelighenta, nu se uita ca pretul de la raft difera de la o zi la alta mai ceva decat pretul benzinei in cele mai negre zile ale bursei aurului negru. El ia laptele, de exemplu duminica, cu 50 de bani in plus pe litru si nu face scandal, nu se mira, nu pune intrebari. Iar diferenta de pret intra nu in buzunarele producatorilor de lapte sau furnizorilor (intermediarii!), ci in cele ale Carrefour. Asta se numeste in termeni populari specula, dar pare ca nici autoritatilor nu le pasa. Daca ar fi sa compar acest exemplu cu ce se intampla intr-o piata de legume din Bucuresti am observa ca lucrurile stau exact la fel si asta pentru ca accesul la producator este rupt de 4, 5 intermediari.

Dar Carrefour merita sa ne lase nu doar pentru atat, ci pentru ca minte cu nerusinare. Si am sa va ofer un exemplu concret ca sa nu ziceti ca am eu ceva cu ei … Nu ca nu as avea.

Saptamana trecuta am mers la cumparaturi in Carrefour Berceni si ma uitam la niste cutii de plastic pentru depozitarea hainelor. Intamplator mi-a cazut privirea peste niste cutii care pareau ca sunt impletite. Am ridicat o astfel de cutie si imediat mi-am dat seama ca de fapt imita impletitura, ele fiind din plastic. M-am uitat cu atentie la pret si portofelul meu a inceput sa strige in gura mare ca vrea sa plece numaidecat de acolo. M-am uitat si a doua oara la pret si nu-mi venea sa cred cat costa. Insa nu acest aspect mi-a atras atentia, ci faptul ca se spunea ca sunt din ratan. Mi-am tras ochelarii pe nas ca sa vad mai bine si mi-am potrivit vizorul pe eticheta de pe produs. Si ca sa vezi potrivire, scria acelasi lucru: “cutie depozitare din ratan”. Ups!

Initial am crezut ca nu mai stiu eu ce este ratanul. De cum am ajuns acasa am cautat pe net si peste tot acelasi rezultat. Poate or fi gresit astia de pe Internet, dar ratan, in conceptia lor, este o familie de palmier din care se fac piese de mobilier si alte lucruri. Wikipedia imi arata si poze cu niste indonezieni impletind de zor la niste scaune din Ratan. Un gand ma facu sa tremur tot: dar daca au inventat chinezii un ratan special, cu textura plasticului, care nu se mai impleteste ci se toarna in forme, pe care Carrefour il apreciaza atat de mult incat ni-l vinde noua pe post de produs eco?!

Cautand pe net o poza care sa ilustreze ideea de “cutie din ratan” am dat peste o cutie identica cu cea de la Carrefour, cu un mesaj la fel de mincinos: “Cutie Ratan / Număr articol: 18639239”. De data asta ne este oferit de Kika, iar pretul afisat pe site se opreste la … 59.99 lei. Cam asa arata:

A se observa detaliu urmator:

Si a se compara cu acesta:

1 Comment

  1. Foarte bun exemplul.

    Hai si cu un raport relevant pentru preocuparile stakeholderilor – cam cate produse din Romania vand?

    PS: zvonuri despre retrageri tot apar si o sa apara. Carrefour se zvonea ca pleaca din Grecia. N-am auzit de Romania.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.