Experienta de care nu m-as lipsi niciodata

Cred ca experienta la care as fi deschis indiferent de anotimp este cea definita prin cuvintele “sa nu ma enervez”. De exemplu, sa nu ma enervez atunci cand idiotul din masina din spatele taxiului in care ma aflu claxoneaza ca o vita pentru ca este comod si nu vrea sa dea semnal si sa depaseasca, iar pe deasupra mai are si tupeul sa comenteze ca ‘vreau sa ma duca taxiul pana in fata usii?!’.

Puteti sa va imaginati si dumneavoastra cu mine: cum ar fi sa nu ne enervam atunci cand auzim reclama la Domo care le face doamnelor un cadou promitandu-le de 8 martie o reducere considerabila la fier de calcat marca X, aspirator marca Y si mai stiu eu ce alt aparat care le face viata plina de poezie acestor fiinte gingase. Sau cum ar fi sa nu ne enervam cand stereotipurile femeii casnice — neaparat neepilate caci aparatul de epilat e unealta diavolului –, devreme acasa si cu baticul pe crestet, ne agreseaza zilnic din partea unor indivizi care se autointituleaza “reprezentantii Domnului”.

Am putea trecem si in alt registru: cum ar fi sa nu ne enervam ca minunata comanda facuta la restaurant nu vine nici dupa 45 de minute si nimeni nu ne-a anuntat ca au probleme cu lumina in bucatarie. Sau sa nu ne enervam ca individa de la ghiseul RATB nu vrea sa ne primeasca bancnota de 10 lei pentru ca are un colt patat cu toate ca orice agent economic are obligatia prin lege sa retina banii cu defect si sa-i schimbe la orice ghiseu bancar. Sau sa nu ne enervam ca florareasa vrea sa-ti bage pe gat niste flori mai ofilite spunandu-ti ca iti face un buchet de “moare invidiosii”. Sau sa nu ne enervam ca domnisoara cu care ai urcat in lift pute a transpiratie de parca ar fi lucrat in mina timp de 10 luni fara haine de schimb si sapun la dispozitie. Sau sa nu ne enervam ca amanam lucrurile de pe o zi pe alta ocupandu-ne, doar zice sefu’, cu orice altceva decat ceea ce scrie in fisa postului caci, nu-i asa, tot acolo scrie si “Orice alta sarcina atribuita de superiorul ierarhic”. Sau sa nu ne enervam ca produsul pe care tocmai l-am cumparat este expirat desi l-am luat din aceeasi cutie in care alte 3 produse aveau alt termen de garantie. Sau sa nu ne enervam ca MegaImage se lauda cu preturi mici desi sunt mai mari decat la oricare alt magazin similar. Sau sa nu ne enervam ca in metrou este o inghesuiala infernala, aer conditionat nu exista, iar sindicalistii de la Metrorex au pus de o greva in conditiile in care salariul mediu in companie este de … 4000 (patru mii) lei.

Iar drept punct final: sa nu ne enervam atunci cand un individ care nu gandeste prea mult ne spune ca noi avem o problema ca ne enervam, nu ceilalti care se comporta de parca acum ar fi descins din grota direct in piata centrala a celui mai cosmopolit oras din viitor.

PS: Mi se pare interesant ideea lui A.J. Jacobs de la TED (vezi mai jos) legata de zgomotul din jurul nostru care ne afecteaza calitatea vietii. El se refera la poluarea fonica in mod special, dar este interesant cum putem extrapola inspre ideea de zgomot cauzat de relatiile tensionate dintre membrii societatii romanesti (e.g., in trafic, se claxoneaza oriunde, oricum si din orice, chiar daca claxonatul este interzis in oras).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.