2 ani fara sa fi invatat ceva

#coruptiaucide #incompetentaucide #proastaguvernareucide Nu, nu este doar despre #Colectiv. Tragedia din Clubul Colectiv nu a facut decat sa ne arate, cu ce pret, cat de bolnav este sistemul medical din Romania si cat de prost este pregatit sistemul in ansamblul lui (guvernamental, medical, de salvare (ISU cu toate unitatile sale), de siguranta publica (politie, jandarmerie) etc.). Sau mai bine spus, cat de nepregatit este.

Nu vorbim doar de protocoalele terapeutice sau de cele de urgenta, de lipsa coordonarii, ori de o crasa incompetenta la nivel de ministere, ci de o absenta a responsabilitatii in aproape tot sistemul. Iar asta se vede foarte bine cand te gandesti ca un pacient trebuie sa astepte 1 an de zile ca sa faca un RMN la genunchi gratuit (decontat de CNAS) desi pacientul a cotizat lunar la CASS, cand ajungi in spitale si observi ca saltelele sunt mizerabile, ca prizele ori intrerupatoarele dintr-un salon de copii sunt pericol public, cand iti vine o salvare fara medic desi apartinatorul tau a reclamat un AVC, cand afli ca pompierii au numai doua tuburi de oxigen si ca atare nu pot intra in cladire decat doi oameni, ca toate controalele se fac pe bani frumosi desi intra in atributiile de serviciu si exista si prevederi in Codul Penal s.a.m.d. Iar totul de sus in jos si de jos in sus.

Nimanui nu-i pasa decat daca ii este teama de ceva sau cineva. Eu m-am saturat de mentalitatea asta. Vreau ca oamenii sa faca lucrurile corecte pentru ca asa simt ca trebuie sa se comporte, pentru ca inteleg care le sunt indatoririle si in ce consta responsabilitatea lor si actioneaza conform acestora. Vreau sa vad ca oamenii sunt incurajati sa ia decizii si sa si le asume, mai ales cand legi absurde pun oamenii in dificultate (de exemplu, cand o persoana cu handicap sever trebuie sa vina la o comisie ca sa i se constate gradul de dizabilitate), nu ca se ascund in spatele unor organigrame ca sa nu ii salte maine cu duba.

Ah, si lucruri nasoale se vor mai intampla, dar se vor intampla nu doar din neglijenta crasa a unora, ci si pentru ca acum, la 2 ani de la Colectiv, inca nu am invatat sa ne exercitam drepturile de cetateni si inca suntem victime cu voia noastra ale unor trusturi media abjecte, patronate spiritual si mai putin spiritual de penali.

Si sa nu uit, sistemul isi da masura coruptiei, incompetentei si proastei guvernari in fiecare zi, in traficul care ne fura zile din viata, in autobuzele si ramele de metrou lipsite de aer conditionat, in “chelitul” copacilor din orasele noastre, in panselutele plantate doar ca sa fie furate peste cateva ore de niste “credinciosi” s.a.m.d.

Sa ne fereasca a’l de stiti voi de o tragedie la metrou, la ora de varf. Colectiv va parea o nimica toata.

metroul bucurestean - o bomba cu ceas
Sursa: Hotnews. URL: https://goo.gl/NsjvmD.

metroul bucurestean - o bomba cu ceas
Sursa: Metropotam. URL: https://goo.gl/FvKRik.

PS: Sunt nevoit sa revin asupra randurilor de mai sus in sensul in care langa cele trei cuvinte cheie — coruptie, incompetenta si proasta guvernare — trebuie sa adaug un al patrulea: sfidare. Este strigator la cer ca niste parlamentari, niste lideri politici, lideri de partide, lideri de camere ale Parlamentului Romaniei, in loc sa transmita un mesaj de condoleante la 2 ani dupa tragedie, in loc sa transmita un mesaj de sustinere a schimbarilor care trebuie sa aiba loc pentru ca astfel de drame sa nu se mai petreaca, sa aleaga sa taca in pantofii lor ca niste melci, sa isi programeze petreceri si taieri de panglici, sa iasa la declaratii politice despre orice alt subiect. Nu e lipsa de bun simt, de respect, de omenie, ci o sfidare care vine sa sustina in continuare lupta impotriva celor care se impotrivesc coruptiei, incompetentei si proastei guvernari, o sfidare care se transforma in sustinerea trusturilor abjecte anterior mentionate prin instaurarea indoielii cu privire la tragedie si a celor care vorbesc despre ea (“focul a fost pus”, “cineva se foloseste de tragedia respectiva”, “propaganda sorosista se foloseste de tragedia #colectiv” etc.). Acestor melci nu le va fi niciodata rusine pentru faptele lor si degeaba ne irosim timpul cu ei. Iar a-i inlatura de la putere nu este doar necesar, ci chiar un lucru moral, dar, din pacate, pentru milioanele de indivizi abrutizati, rudimentari in gandire si in modul cum isi percep propria lor existenta, vor fi transformati in eroii neamului.

Scriu aceste randuri nu pentru a face trafic pe un site pe care scriu rar si la care nu am nici o miza, ci pentru ca urlu in interiorul meu vazand mizeria umana care s-a instalat in societatea romaneasca, in societatea in care ar trebui sa-mi cresc copiii, in care ar trebui sa impartasesc si altora din expertiza mea, in care ar trebui sa imi duc eu insumi existenta. Si nu, nu pot sta cu mainile in san cand vad cum se incearca o abrutizare si mai acuta a cetatenilor cu care imi intersectez privirile pe strada, la facultate, la evenimente, pe holurile spitalelor, in piata, la frizer sau mai stiu eu unde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.