[social-isme] Prostia e tot un fel de sărăcie

Ziua de 1 decembrie a fost pentru mulți feisbuchiști prilej de a-și etala mimetismul socio-intelectual, preluând și etalând ideea că ziua națională nu trebuie să fie marcată printr-o defilare militară, că o națiune nu e formată doar din soldați, polițiști și alte categorii de „forțe”. Unii chiar au oferit exemple de națiuni unde ziua națională nu e cu paradă militară. Alții, s-au plâns că ar fi vrut să vadă că astăzi sunt sărbătoriți „oamenii muncii intelectuale”. Nu vreau să intru într-o polemică pe acest subiect; sunt suficienți talibani care să o ia personal.

În schimb, vreau să scot în evidență un alt lucru, și aume că cei care nu trăiesc pe și prin feisbuc sunt niște cetățeni mult mai buni, frumoși, calzi și destoinici decât cei dintâi. De exemplu, la Iași, cetățenii patriei mioritice au dat o mână de ajutor autorităților locale în strângerea cocardelor, panglicilor și steagurilor tricolore. După ce au primit două sarmale și niște mămăliguță, recunoscători, ieșenii au pus umărul la curățarea orașului lor de simbolurile naționale. Doar cum era să lase orașul împopoțonat în felul acesta, iar recuzita să se piardă ca urmare a intemperiilor? Cârcotașii, de pe margine, i-au acuzat pe acești harnici ieșeni de vrute și nevrute, dar oamenii destoinici ai patriei nu s-au lăsat invinși și nici măcar intimidați de camerele de filmat ale reporterilor aflați în urbea lor în această zi de sărbătoare.

Nu e deloc curios faptul că anumite posturi de televiziune s-au întrecut în a oferi maratoane de emisiuni-circ în această zi sfântă de 1 decembrie. Ce ar putea ele să ofere, dacă circ nu? Poporul asta cere; ratingul așa se face; banii de acolo vin. Imaginați-vă cum ar fi o emisiune fără madame tatoiú, mitică de la ligă, anti-cioloșeni și pro-cioloșeni, anti-comuniști și pro-arseniebocanaiști. Trist. Ce ar mai înțelege acei ieșeni destoinici … și frumoși … din viața lor, din viața urbei lor? Cum ar mai putea ei să meargă la servici(u e opțional) nemaiavând motive de dispute interminabile la țigară și cafea? Ce ar mai discuta acei pensionari în tramvaie, pe băncile din Copou, la cozile de la mălaiul și uleiul european, de la medicii de familie ori de la moaștele Sfintei Filofteia?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.