Internetul nu este o democratie si nici o anarhie

Oricat de mult ne-am dori ca Internetul sa fie o democratie sau o anarhie, cu reguli putine sau deloc, el nu este altceva decat o tiranie in care companiile mari, conglomeratele care inghit orice mic soft-ist, se lupta pentru portofelul nostru sacrificand orice urma de umanitate din societatea in care ne ducem veacul. Aceasta este realitatea, nu cea in care un pustan crede ca poate sa afle informatii clasificate spargand nu stiu ce server de la FBI sau o adresa de e-mail a unui oficial de rang inalt. Sau cea in care adultii si minorii deopotriva se uita la pornache avand impresia ca activitatea lor nu este contorizata daca au blocat istoricul browser-ului ori nu folosesc un proxy. Sau cea in care un cercetator ar prefera sa publice articole stiintifice in varianta open fara sa isi vanda sufletul marilor edituri.

Internetul, asa cum ni-l imaginam noi exista doar intr-un singur loc… in mintea noastra. Dincolo de limitele ei, aceasta retea devine din ce in ce mai mult dependenta de vointa unor multinationale, unor servicii secrete, unor autoritati cretine. Fie prin reglementari stupide ici si colo (*a se vedea cazul Turciei din aceste zile), fie ca urmare a razboiului dintre multinationationale: “You’re using Safari browser on Windows that we’ll soon stop supporting. Please upgrade to one of our supported browsers.” Acest razboi nu le afecteaza in nici un fel marja de profit. Ati vazut cumva sa scada vanzarile la iPhone sau iPad, la Windows sau pc-uri?! Doar noi suntem cei care pierdem in acest razboi pe fata: pierdem timp cand ne pica browser-ul si am ramas cu buza umflata pentru ca nu mai stim pe ce site-uri am navigat ca sa putem recupera ceva din informatia cautata; pierdem energie cu nenumaratele incercari esuate de a ne folosi de tehnologie acolo unde ne dorim; pierdem bani caci si timpul nostru costa bani, nu doar al managerilor de multinationale.

Avem nevoie mai mult ca oricand de o reinventare a Internetului, insa ea intarzie sa apara. Iar solutia nu este cloud, oricat de multi bani s-ar baga in marketing pentru a ne convinge de beneficiile sale.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.