Despre mitocanie … la feminin

Cu o adanca tristete observ ca prinde contur un nou fenomen in Romania, printre doamne, fie ca acestea se manifesta in mediul politic, fie in cel economic, pe strada sau la volan. E vorba despre mitocanie. Da! Ati citit bine. Dupa ce ca numarul de mitocani-barbati a devenit aproape de nesuportat, acum, noua specie, mitocani-femei, tinde sa ne arunce de pe orbita fix in tribunele unei galerii de fotbal certata cu gramatica, etica si bunul simt.

E deranjant sa vezi ca o femeie se comporta ca un activist de partid care ia la intrebari un coleg de sedinta pentru nu stiu ce activitati, oricat de antipatic ar fi respectivul. Insa este si mai rau, este de-a dreptul aberant, sa vezi ca o femeie ajunge sa arunce cu invective precum un birjar cherchelit si prea mult stat sub soarele toropitor al unei veri bucurestene. E prea mult, chiar si atunci cand nivelul discutiei a coborat extrem de mult, in zona mahalelor.

vass-mitocanie

Acest comportament de ‘tzatza’ prinsa de controlor fara bilet poate fi intalnit in traficul din capitala foarte usor. Este simptomatic pentru lipsa de repere morale, de caracter. Imaginati-va o scena in care o soferita grabita coboara cu un picior din masina si isi injura un coleg de trafic pentru ca nu i-a acordat prioritate la trecerea printr-o intersectie desi ea se deplaseaza neregulamentar, intrand pe contra-sens ca sa nu stea la rand la stop. Sau imaginati-va un cadru didactic de la Facultatea de Litere a nu stiu carei universitati care va injura ca nu-i cedati locul de parcare pentru ca este femeie desi dumneavoastra asteptati de cateva secunde bune ca ea sa reuseasca sa se incadreze corect in micro-traficul dintr-o parcare interioara. Va adreseaza cuvinte jignitoare si va minte in fata ca parcarea i se cuvine pentru ca ea a fost inaintea dumneavoastra in curtea interioara respectiva desi exista o singura intrare iar dumneavoastra asteptati pe sensul opus celui de intrare, semn ca ati avut deja timp sa intoarceti masina, si cu semnalizarea in functiune pentru a anunta ca asteptati sa parcati in locul liber.

Aceasta mitocanie se acutizeaza cu fiecare zi. Nu stiu daca este din cauza faptului ca a venit iarna si Bucurestiul incepe sa fie invaluit din nou in smog si frig, dar cu siguranta se intampla la fel ca in cazul unui buboi a carei cantitate de puroi creste cu fiecare secunda in care nu se intervine chirurgical. Dar probabil ca e mai bine sa mi se strige ca sunt misogin decat sa capatam reflexul moral de a sanctiona mitocania femeilor la fel de dur ca si mitocania barbatilor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.