Port de cateva zile o discutie pe Facebook cu o persoana care tine mortis sa-mi arate ca articolul meu “Crestinismul ultraortodox si Halloween” este slab, ca sunt intr-o enorma eroare in ceea ce priveste ortodoxia si crestinismul. Dincolo de faptul ca eu cred ca avem notiuni diferite cu privire la crestinism, i.e., eu nu cred ca putem identifica nici un cult actual sau din trecut cu crestinismul cum nu putem aresta acest concept doar la o anumita categorie din populatia unei tari, dincolo de acest fapt sunt multe distinctii cu care trebuie sa operam si pe care ortodocsii si ultraotodocsii le lasa deoparte in mod voit. Am sa ma refer acum la acest elemente de detaliu si sper sa va starnesc la o dezbatere cat mai rationala cu putinta. Promit sa nu accept nici o reactie umorala.
1. Prima distinctie la care ma opresc este cea dintre ortodoxie, Biserica Ortodoxa Romana si ultraortodoxism. Din nefericire pentru noi toti, sunt multi cetateni care nu fac o deosebire intre ideea de ortodoxie, adica ideea unei credinte crestine care presupune anumite precepte, institutia “Biserica Ortodoxa Romana”, recte o fundatie de interes public cu zeci daca nu cumva sute de alte fundatii si asociatii “in subordine”, si ultraortodoxism, o miscare socio-politica cu accente religioase.
Aceasta miscare ultraortodoxa a constituit tinta mea predilecta si nu ortodoxia. Ea, miscarea ultraortodoxa, este reprezentata de toate acele ONG-uri si de toti acei ‘oameni de bine’ care cred ca trebuie sa impuna ideile lor tuturor cetatenilor Romaniei, indiferent de religie, pe motiv ca ei detin Adevarul. Intoleranta, antisemitismul si xenofobia constituie liniile de gandire ale acestei miscari, care adesea se identifica cu Miscarea Neolegionara, adica cu aceia care se revendica de la Corneliu Zelea Codreanu si Horia Sima, doi criminali.
Aceasta miscare este cea care cere ba ca avortul sa devina ilegal, ca si cand ei ar putea decide asupra corpului unei femei ori de parca ar fi problema statului sau legii ca o femeie doreste sa faca un avort, ba ca persoanele cu alte orientari sexuale sa fie batuti cu pietre, ba ca evreii si masonii sa fie dati afara din tara. Daca ne uitam pe site-urile “patronate” de indivizi precum idiotul ala care a lucrat la “Ziua” vom ajunge sa ne punem mainile in cap sau sa cerem internarea la Balaceanca.
Insa pentru mine astfel de miscari ultraortodoxe si neolegionare deopotriva constituie un pericol si mai mare fiindca imi amintesc de modul cum a aparut Miscarea Legionara (Legiunea Arhanghelului Mihail), o miscare nationalist-fascista cu puternice accente religioase, recte ortodoxe. Aceasta Miscare Legionara, condusa initial de Zelea Codreanu si, dupa moartea acestuia (aprilie 1938?), de Horia Sima, a facut sute de victime. Instalarea la guvernarea Romaniei interbelice a Miscarii Legionare, in fapt a Partidului “Totul pentru tara”, a implicat foarte multe asasinate, la fel ca si rebeliunea impotriva lui Antonescu.
Ultraortodocsii cred ca legionarii care au fost inchisi prin diverse inchisori comuniste s-au transformat in sfinti si sunt adevarati patrioti. Pentru mine, un cetatean de rand, sunt criminali. Ei au ucis semeni de-ai lor pentru ca erau evrei sau catolici, pentru ca erau tigani sau simpli intelectuali opozanti. Oricat de multi ani de inchisoare, nimic nu le sterge crima. Ca atare, ultraortodocsii care sustin “sfiintenia” acestor criminali nu sunt altceva decat partasi ei insisi la intoleranta, antisemitism si xenofobie. Nimic nu le scuza opiniile intolerante, antisemite si xenofobe. Nici macar faptul ca ar detine Adevarul.
2. Daca ultraortodocsii sunt blamabili pentru ideile exprimate, pentru actiunile lor intolerante fata de cei care aleg un mod de viata diferit de al lor, care sunt diferiti de ei, si Biserica Ortodoxa Romana este blamabila pentru ca nu se dezice o data pentru totdeauna de astfel de opiniile si actiunile intolerante, antisemite si xenofobe. Inteleg ca BOR sa-si exprime puncte de vedere clare despre avort, despre relatiile intre persoane de acelasi sex etc. — chiar este de dorit ca BOR sa exprime puncte de vedere clare si rationale in astfel de chestiuni si in multe altele –, dar nu pot accepta ca aceasta institutie sa dicteze ce sa faca cetatenii care sunt non-ortodocsi (Vezi si aici.
Libertatea de exprimare si de actiune nu sunt niste lucruri de care sa ne putem dispensa asa cum isi doresc ultraortodocsii sau BOR. Nu de alta, dar s-ar putea foarte usor intoarce roata si sa incepem sa ne vanam unii pe altii pe strada. Imi si imaginez cum ar fi ca “sectantii”, celalalt din perspectiva BOR, sa inceapa sa alerge ortodocsii pe strada. Ah, sau chiar se intampla acest lucru prin tari din Orientul Mijlociu si Asia?!
De altfel i-am si adresat public o intrebare patriarhului Daniel cu privire la modul in care gandeste domnia sa ca se impaca intoleranta manifestata de ultraortodocsi in numele Ortodoxiei si Bisericii Ortodoxe Romane cu preceptele crestine predicate de insusi Isus. Raspunsul nu a venit nici pana acum.
3. Dar BOR este mai degraba preocupata de dezvoltarea infrastructurii de cazare decat de cei care impart fluturasi cu mesaje antisemite si xenofobe. BOR, institutia, nu este altceva decat un SRL care se ascunde in spatele unor fundatii si asociatii. Aud ca BOR doreste ba sa interzica utilizarea “lumanarilor neautorizate” in ritualul ortodox si la cimitir, ba sa interzica excursiile la locurile sfinte organizate de alti agenti de turism decat BOR insusi. Despre comportamentul anticoncurential am mai scris aici si aici.
Stau si ma intreb de ce este nevoie ca sa fiscalizam activitatea BOR. Nu de alta, dar vad ca solidaritatea BOR si a ortodocsilor se manifesta doar atunci cand este vorba de “ai lor”, nu si de ceilalti cetateni. Nu am auzit pana acum decat de batai cu prelatii catolici pe lacasele de cult retrocedate, de batalia BOR pentru retrocedarea padurilor, dar numai o singura data de constructia unei gradinite si a unei scoli.
As vrea sa vad ca BOR face un pas inainte si iese din Evul Mediu in care se cufunda cu fiecare zi si are curajul sa-si treaca toata contabilitatea prin banca, sa o faca la vedere si nu in spatele unor fundatii si asociatii, nu nefiscalizat. As vrea sa vad ca BOR-ul, ai caror preoti sunt platiti de la bugetul de stat, la fel ca medicii si profesorii, inceteaza sa se mai ocupe cu comertul si trec inapoi la cele sfinte, ca se ocupa de emanciparea membrilor sai si nu cu obedienta oarba.
4. A nu se intelege ca nu am o apreciere speciala pentru oameni care au fost cu adevarat tari in credinta lor si au luptat pentru ceilalti. Dimpotriva, cred ca sunt oameni cu adevarati sfinti, in sensul de speciali, atat in Ortodoxie, cat si in Catolicism. Din pacate, astia sunt exceptia. Despre preotii ortodocsi, poporul are o vorba care nu este deloc de lauda: “Fa ce spune popa, nu ce face el!” Daca eu as fi patriarhul Daniel, as incerca sa dovedesc prin fapte ca aceasta vorba nu este adevarata.