Despre etica in administratia publica … prin rapoarte si varii documente (1)

Intr-un raport al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) intitulat sugestiv “Respectarea Normelor de Conduita a Functionarilor Publici, Standardele Etice si Implementarea Procedurilor Disciplinare. Semestrul II. 2012” citesc urmatoarele randuri:

“In al doilea semestru al anului 2012, ANFP a continuat organizarea de seminarii regionale cu tema “Cariera si etica in functia publica”, in cadrul carora au fost tratate subiecte cu privire la conduita etica si integritatea in functia publica.
Asadar, in perioada 26-27 octombrie 2012, un astfel de eveniment a fost organizat la Esalnita, Judetul Mehedinti. La lucrarile acestui seminar s-au reunit aproximativ 50 de participanti, reprezentanti ai administratiei publice din judetele Mehedinti, Hunedoara, Caras Severin, Timis si Arad.”

Acest fragment este extras din “Capitolul 3 – Activitati de promovare si sustinere desfasurate de ANFP in domeniul eticii”, care, pe langa cele doua paragrafe deja citate, mai contine inca unul, de 5 randuri. Nu doar lungimea capitolului si consistenta informatiilor oferite frapeaza, ci si numarul mare de participanti la evenimentul de promovare organizat de ANFP: “aproximativ 50”. Din modul cum este formulata acea fraza reiese, de altfel, si faptul ca acel eveniment de la Esalnita este si singurul pe care ANFP l-ar fi realizat. Asa ca sa nu ne mire de ce etica nu reprezinta o prioritate pentru institutiile publice.

Pe de alta parte, dupa cum am tot precizat in diferite locuri, exprimarile pleonastice de genul “etica si integritatea” nu ne fac mai destepti si nici mai frumosi. Din pacate, aceasta ineptie pe care juristii o sustin nu doar prin documentele de la noi, ci si prin documentele de la OECD ori de prin Uniunea Europeana, nu face altceva decat sa duca in derizoriu conceptele morale. Pentru informarea publicului larg, “integritatea” este eminamente morala. Chiar si atunci cand vorbim despre integritate in contextul unei profesii, tot la integritate morala facem trimitere. Nu vorbim de o conventie pe care o stabilim noi aici si acum, in mod arbitrar, ci de o traditie a terminologiei morale pe care se bazeaza modul cum noi interactionam unii cu altii. Dar cum noi practicam miopia morala nu trebuie sa ne mire ca am ajuns sa vorbim despre etica si integritate ca fiind doua lucruri diferite.

Cat priveste promovarea integritatii in administratia publica, seminariile regionale de genul celui amintit nu sunt decat un instrument schiop cu ajutorul caruia se bifeaza activitati la ANFP. Acele seminarii regionale nu pot avea rezultate la nivelul comportamentului angajatilor din administratia publica si nici la nivelul consilierilor de etica pentru ca ceea ce se poate face in 2 zile este cel mult diseminare de informatii cu privire la ce presupune etica in organizatiile publice. Pe de alta parte, chiar de s-ar schimba oamenii peste noapte, dupa un “eveniment de promovare”, schimbarea nu poate fi de derutata durata cand ei se intorc in propriile organizatii, la climatul etic extrem de negativ, la sefi abuzivi si salarii imoral de mici. Dar bine ca avem “coduri de conduita” care sunt legi sau ordine de ministru!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.