Despre emisiunile si buletinele de stiri cu regii tiganilor

Observ pe Facebook si off-line ca multa lume este nemultumita de faptul ca televiziunile centrale au tratat in spatii ample moartea “autointitulatului” rege al tiganilor, alegerea celor doi fii, precum si luptele intestine din randul etniei rrome. Mai mult, unii au inceput sa reactioneze vehement si sa injure atat jurnalistii, cat si tiganii pentru multele ore acordate evenimentelor care au succedat decesului regelui Cioaba.

Reactia de care vorbesc nu este singulara, ca si cum unul sau doi indivizi s-ar fi trezit din senin sa injure. Pe de alta parte, televiziunile, atat posturile de stiri, cat si cele generaliste, au relatat zi de zi in buletinele de stiri si in emisiuni speciale ce s-a intamplat ba pe la spital, ba in curtea fostului rege al tiganilor, ba pe la Costesti, printr-un stabor chemat sa-i izoleze pe cei doi fii deveniti regi peste noapte.

Pentru mine, si reactia acestor “majoritari”, si modul cum a acoperit media acest subiect sunt simptomatice pentru doua din bolile societatii romanesti, si anume discriminarea si lipsa discernamantului. Daca majoritarii nu inteleg de ce presa trebuie sa acorde atentie minoritarilor este pentru ca discriminarea functioneaza destul de bine la noi. De exemplu, daca esti tigan si intri intr-un magazin, imediat vei fi reperat de vanzatoare sau de personalul de paza si vei fi urmarit pe tot parcursul vizitei tale prin maghernita respectiva. Daca esti ungur si treci cu totul intamplator prin Craiova sau Urziceni, la orice interactiune cu localnicii vei observa cate o spranceana ridicata sau un spate intors. Majoritarii nu recunosc deloc faptul ca si tiganii, si ungurii, si lipovenii, si armenii, si turcii, tatarii ori grecii le sunt egali.

Cat priveste lipsa de discernamant, in cazul presei, ea se manifesta prin acordarea unor spatii mult prea mari anumitor subiecte in detrimentul multor altora care sunt extrem de relevante pentru toti cetatenii Romaniei, fie ei romani, tigani, unguri, armeni s.a.m.d. Sau, daca vreti, prin absenta unui tratament cel putin proportional in cazul altor minoritati. Absenta discernamantului este rezultatul deprofesionalizarii totale a breslei jurnalistilor, dar si al politizarii institutiilor media.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.