Update la ‘Este “taxa pe obrazul gros” imorala in cazul managerilor companiilor private?’

Mediafax relateaza intr-un articol ca Victor Ponta a declarat, in opozitie cu Ionel Blanculescu, ca OUG 55/2013 se aplica doar persoanelor care au facut parte din cele trei comisii din care a luat nastere ulterior Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF):

“Nu doar că nu se aplică în mediul privat, nu se aplică nici la stat decât la cei care au lucrat în cele trei comisii din care s-a format ASF, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, deci numai la cei de acolo se aplică. Dacă, de exemplu, dăm salarii compensatorii la Oltchim, nu le impozităm cu 85%.” (Sursa: http://www.mediafax.ro/economic/ponta-sustine-ca-impozitul-de-85-se-aplica-doar-la-comisiile-care-au-format-asf-blanculescu-nu-stie-10955830)

Blanculescu declarase la Realitatea TV urmatoarele:

“Era normal să se ia o măsură care să nu discrimineze un anumit sector. Puneţi-vă în locul acţionarilor unei bănci care trebuie să suporte salarii de milioane euro pentru cei care pleacă din sistem pe diverse motive şi veţi constata că asocierea este tot cu obrazul gros. Este un obraz gros la stat şi un obraz gros la privat. Când era mai greu României, Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii datorită crizei se găseau personaje care să încaseze milioane de euro care veneau tot de la noi, de la consumatori, fie că plăteam un credit cu o dobândă mai mare sau o asigurare mai mare, şi atunci este normal ca cei 85% să atingă inclusiv mediul privat, pentru că nu atinge partea de performanţă, ci o excepţie.” (Sursa: ibid.)

Din nefericire pentru Dl Ponta, declaratia sa este in totala neconcordanta cu textul OUG. Aceasta nu contine nici un fel de precizare care sa restrictioneze aplicarea ei doar la fostii membri ai celor trei comisii. Dimpotriva, titlul ordonantei (“Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 55/2013 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 331, din 6 iunie 2013.”) si justificarea, precum si formularea articolului II din OUG 55/2013 ne forteaza sa citim obligatia aplicarii masurii si in cazul companiilor cu capital privat. Chestiunea aceea cu Oltchim este o simpla soparla: oricum OUG 55/2013 nu ar fi produs efecte asupra celor disponibilizati de la Oltchim pentru ca acolo nu sunt pusi pe liber manageri, ci doar simpli angajati.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.