Trebuie sa-mi iau niste masuri de precautie de la bun inceput si sa avertizez eventualul cititor de cateva lucruri:
1) textul de mai jos nu se doreste a fi instigare la ura sau o modalitate de a starni reactii aprinse din partea cuiva;
2) nu ma intereseaza “parerile” nimanui in ceea ce priveste intrebarea mea din titlu, ci argumentele stiintifice;
3) sunt pro-drepturile omului, impotriva ortodoxiei si ortodoxismului, dar nu ma situez nici in tabara celor care sustin ca orientarea sexuala este o chestiune despre care sa tratezi in spatiu public;
4) nu sunt pudibond, desi o doza buna de pudibonderie ma caracterizeaza uneori.
—
Cu ocazia marsului de zilele trecute din Bucuresti am auzit la tembelizor si am citit prin diverse locuri afirmatii din partea unor sustinatori sau membri ai comunitatii LBGT conform carora a fi gay nu este o chestiune de optiune. Cu alte cuvinte, oamenii care sunt atrasi de persoane de acelasi sex simt astfel pentru ca asa s-au nascut, nu pentru ca au devenit homosexuali sau lesbiene prin educatie si/sau cultura.
Daca imi amintesc bine, a existat un mesaj publicitar la noi care spunea exact acest lucru. Mai jos aveti un altul tocmai din Noua Zeelanda:
Intrucat nu ma pricep si sunt gica-contra din fire, vreau sa stiu si eu pe ce argumente stiintifice se bazeaza o astfel de sustinere. Exista vreun studiu care arata ca exista o gena a homosexualitatii?! Sau ca exista o modificare in perioada de gestatie care duce la un astfel de comportament sexual?! Nu inteleg! Cine ma lumineaza si pe mine? Nu de alta, dar am unele dubii de natura etica in ceea ce priveste acest mesaj.
Aici e un studiu interesant al carui rezultat ar fi ca sexualitatea poate fi prezisa in functie de evenimente care au loc in timpul gestatiei: http://www.jstor.org/stable/10.1086/668167.
Problema e asta: exista certitudine (meaning: oamenii de stiinta au ajuns la consens) ca orientarea sexuala este determinata genetic/in perioada prenatala? Daca nu, atunci campanii de gen “felicitari, aveti o lesbiana” pot ridica probleme: este moral sa invoci acordul comunitatii stiintifice atunci cand el nu exista? Nu prea. Eu sunt de partea celor care cred ca e irelevanta cauza homosexualitatii: indiferent ca e vorba de o alegere sau ca e rezultatul determinarii genetice, nu poate fi subiectul unei dezbateri etice. De ce? Pentru ca buna sau rea poate fi doar o actiune, iar o actiune presupune intentia de a o efectua. In schimb, un comportament (cum ar fi comportamentul sexual) nu presupune intentii, deci nu poate fi judecat moral. Ca urmare, nici nu prea m-am informat asupra rezultatelor geneticienilor.
Articolul acesta si clipul imi pot explica opinia:
http://www.thesociologicalcinema.com/1/post/2013/06/when-did-you-decide-to-become-straight.html