Despre “facultati inutile” si meschinarie

In urma cu cateva zile, fituica numita “Romania Libera” publica online (nu stiu daca si in versiunea tiparita!) un articol intitulat “Topul facultatilor INUTILE, cu cerere ZERO pe piata muncii”. Dincolo de faptul ca titlul este conceput in stilul tabloidelor dambovitene, continutul nu reprezinta decat o serie de baliverne scrise de un autor necunoscut, dar cu siguranta incompetent. O prima dovada este urmatoarea afirmatie: “Topul facultăţilor care trimit direct în şomaj un număr foarte mare de absolvenţi este condus de specializările umaniste, Litere, Filosofie, Sociologie, Ştiinţe politice, urmate de Jurnalism, Administraţie publică şi chiar Ştiinţe economice, potrivit unui sondaj realizat de Realitatea.net în rândul specialiştilor HR.” Presupun ca nu deranjeaza pe nimeni ca nu exista nici un fel de informatie cu privire la modul de realizare a sondajului ori datele obtinute; altfel spus, yok argumente.

Din nefericire, acest articol contrasteaza purternic cu istoria “glorioasa” a cotidianului mai sus numit. Nu conteaza ca afirmatiile autorului sunt contrazise chiar de cei intervievati (“Nu avem un studiu care să evidenţieze un clasament clar al celor mai “inutile” facultăţi.”), ci doar enumerarea unor specializari care ulterior sa fie aruncate in derizoriu. Luati exemplul filosofiei. Se spune in articol ca “specialistii HR (sic!) spun ca sansele cele mai mari la un job le au acei studenti care au fost implicati in programe de internship si voluntariat inca din facultate sau care au avut expunere la nivel international prin burse externe. Cunoasterea mai multor limbi straine este un alt factor important pentru absolventii de facultate, indiferent de profilul acestora.” Pai oare unde exista o mai mare deschidere decat la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti?! O mai mare “expunere la nivel international prin burse externe” sau o mai mare apetenta pentru limbi straine?! Contrar afirmatiilor din articol, Facultatea de Filosofie nu produce someri tot asa cum nu produce profesori de Filosofie. Facultatea de Filosofie produce oameni capabili sa gandeasca cu propria tartacuta, sa dezvolte instrumente indiferent de orientarea inspre care merg, sa fie creativi si sa se descurce oriunde ar ateriza dupa absolvire. Dar asta nu este relevant atunci cand ai de-a face cu un articol scris de un incompetent.

Biblioteca Facultatii de Filosofie, Universitatea din Bucuresti (2004)
Biblioteca Facultatii de Filosofie, Universitatea din Bucuresti (2004)

Curios este si faptul ca printre specializarile care nu-si regasesc “cererea pe piata muncii” sunt si “Stiintele economice”. Oare asa sa fie?! Experienta mea, a omului de business, este exact pe dos. Nevoia de oameni calificati in domeniile economice, din cunostintele mele, repet, nu s-a diminuat in ultimii ani. Nu vorbesc aici doar de contabili. Mai exista si alte specializari la ASE in afara de contabilitate.

Din nefericire, articolul cu pricina a fost “reluat” integral si fara discernamant de cel putin alte 2 site-uri: “Ora de Timis” si “Realitatea.net”. Insa nu asta ma deranjeaza, desi plagiatul este o rana deschisa pe creierul presei romanesti, ci materialul pe care l-a scris un ipochimen numit Mihai Giurgea, care afirma ca: “Topul facultăților respinse pe piața muncii (făcut de Realitatea.net), este de fapt…topul cretinilor.” Individul nici macar nu-si verifica sursa si improasca aiurea cu dejectiile sale neuronale.

Sa dam un citat din scriitura acestui ipochimen:

“Cine e de vina?
Cine alege facultatea desigur.
Si copiii (ca sunt idioți), dar mai ales parintii: ca ei le dau bani ștoarfelor, sa-si îndeplinească …”visele”. Acești parinti vor avea un mare soc, când vor ramane fara pensie (pentru ca Casa Naționala de Pensii e in faliment si nici vorba sa mai plătească pensiile multa vreme). Si când vor trebui sa muncească tot ei in continuare, pana la 85 de ani, pentru ca odrasla e data afara in suturi de peste tot.
Chiar am vorbit zilele trecute cu un astfel de părinte, foarte furios ca i-am concediat copilul: pai de ce l-am concediat?
Pentru ca e prost, tataie! Nici nu știe sa scrie corect, după 5 ani de “facultate”! Si pe langa ca e prost grămada, mai face si nazuri: daca ii cer sa ramana peste ora 6, cică îl exploatez! Cică ii încalc drepturile: in loc sa zică săru’ mana, ca are cineva nevoie de el! Așa l-ai crescut, tataie? Atunci ti-l fac pachet si ti-l trântesc in brațe. Un angajat e o piesa de schimb: iar el e o piesa stricata. Ce credeai, c-o sa ti-l adopt?
Ia-ti copilul si marș d-aici!”

E uluitor ce idei are acest Giurgea. In primul rand, omul da cu cacofonia in perete precum un nebun cu capul intr-un copac (“pentru ca Casa”). In al doilea rand, el are impresia ca angajatul sau este sclavul sau. Pai contractul de munca este facultativ pentru angajator?! Sau cele 8 ore de lucru sunt doar de fatada?! In al treilea rand, da, a cere unui angajat sa ramana peste program in conditiile in care nu se acorda drepturile legale este exploatare, este incalcare a unor drepturi.

In final, am un mesaj pentru acest ipochimen: IDIOTULE, angajatul nu este o piesa de schimb, ci un OM, la fel ca tine. Afirmatia ta arata cat de meschin esti, iar daca ar fi vreodata sa ajung sa fiu intrebat despre tine voi spune oricui sa se fereasca. Nu doar ca voi recomanda unor posibili angajati sa te evite, dar si tuturor partenerilor mei de afaceri le voi spune sa-ti dea cu flit.

PS: Probabil ca unii dintre cititorii mei vor mai multe dovezi ca acest ipochimen nu merita atentia noastra pe viitor. Pai uite una: pe “publicatia” online “”Capitalism pe paine””, idiotul propune infiintarea unei brigazi paramilitare intitulate “Vlad Tepes”, ce are printre obiective urmatorul lucru: “După preluarea puterii, comandourile Brigăzii ii vor prinde si ii vor lichida unul cate unul, pe bandiții care vor încerca sa fuga cu averile furate de la români. Si vor fi asigurarea noastră ca Romania va fi pentru totdeauna libera de comunism. Vor ramane arma libertatii.” Sursa: http://capitalismpepaine.ro/2013/06/05/brigada-paramilitara-vlad-tepes/) Pai cum naiba se impaca asta cu capitalismul?!

7 Comments

  1. Titlul este mincinos. Nu exista nici un “top” in articolul cu pricina. Un top, din cate inteleg eu conceptul, presupune ierarhie. Iar in articol tocmai aceasta ierarhie lipseste.

    Reactia mea nu este neaparat fata de articolul incriminat in prima instanta, ci fata de aberatiile acelui individ care a preluat informatia si a inceput sa arunce cu dejectii.

  2. Omul ala idiot atrage atentia si intr-o alta directie….Isi argumenteaza deplorabil ideea….dar toturi trage un semnal de alarma…
    Unele facultati produc incompetenti pe banda rulanta ,ba mai mult au devenit niste afaceri,asa cum e cazul ASE-ului unde principala grija este sa vina studentul la noi,,,,nu sa il invatam ceva util pentru piata muncii..
    Locurile in acel domeniu sunt limitate dar in schimb acolo merg cam cei mai multi studenti

  3. Ca si absolvent de studii economice specializarea contabilitate dar si ca mare sustinator al facultatii de filosofie deoarece am frecventat cursurile un an pot spune ca domnul cu pricina nu numai ca este de o prostie infioratoare dar si de o lipsa totala de informare. Pe sistemul daca esti prost macar nu mai semnaliza omul acesta pe siteul lui care nu valoreaza nimic promoveaza un stil de “capitalism” ieftin si clar fara fond. Sunt obosita sa raspund la intrebarile cunostintelor despre diverse probleme pe care el le abordeaza acolo. Sunt economist si va pot promite ca nici macar jumatate din aberatiile scrie nu sunt sustinute de fapte reale sau doar arata: cat de rau pot gresi cei care nu inteleg mecanismele pietei ci vad doar cu un ochi lucrurile. Ma intreb oare cand va disparea acest om nonvaloare?

  4. Care semnal de alarma?! Eu nu-l vad.

    Subiectul pe care il semnalezi tu, din punctul meu de vedere, nu are legatura cu ceea ce pretinde articolul incriminat. Totusi, asta nu inseamna ca nu putem discuta pe marginea lui, adica a subiectului.

    Tind sa-ti dau dreptate ca exista facultati care promoveaza un nivel scazut de pregatire a studentilor. Mai mult, cred ca intr-o oarecare masura admiterea pe baza notelor de la Bac au contribuit destul de mult la scaderea nivelului studentilor. Ma lovesc in fiecare semestru de aceasta problema, cand descopar studenti cu mari lacune in partea de cultura generala. Cu toate acestea:

    1) ASE nu este o facultate! :)

    2) Nu cred ca facultatile trebuie sa pregateasca “palmasi”. Daca universitatile, in speta facultatile, si-ar face programa universitara dupa cererea de pe piata muncii atunci ar trebui ca de la an la an, sau macar de la cincinal la cincinal, anumite specializari sa dispara cu totul. Insa nu cred ca lucrurile sunt asa de simple. Eu cred ca procesul Bologna a adus o uniformizare in materie de competente, iar facultatea trebuie sa pregateasca oameni care gandesc, care gandesc tehnic acolo unde specializarea este tehnica, care gandesc din perspectiva istorica acolo unde este vorba de istorie s.a.m.d. Apoi, acesti oameni trebuie sa se specializeze la masterat: fie intra intr-un parcurs teoretic, fie intr-unul practic. Doar dupa masteratele “practice” — sa le numim “aplicate” — oamenii pot merge catre piata muncii. Dar aceasta perspectiva puternic mecanicista este infirmata de realitatea din Romania sau de aiurea, unde studentul se grabeste sa se angajeze din timpul facultatii. Ca atare, aici intervine puternicul rol al organizatiilor, care trebuie sa investeasca in proprii oameni. Cu cat nivelul investitiei in capitalul uman este mai scazut, cu atat performanta organizationala este mai scazuta.

    3) Nivelul scazut al celor care absolva facultatea este in mare parte si vina cadrelor didactice universitare. Cu cat exigenta este mai scazuta la examene si pe parcursul anului, cu atat calitatea studentilor este mai slaba iar “angajabilitatea” lor mai scazuta.

  5. e clar ca omusorul e dus cu pluta pe blog-ul lui,dar adevarata problema este ca sunt exagerat de multi angajatori care gandesc astfel.si daca ai un sal. net de 500-800 ron muncind 14h 7 zile din 7,nu ai cum sa il dai tu in judecata in baza contractului.nu ai timp de asa ceva si nici bani.poti spune ca demisionezi,dar din experienta spun ca tot la cretini ajungi sa fi angajat.pt ca trebuie sa traiesti.pana acum am avut parte de un singur angajator care era om.restul numai gunoaie.iar despre facultati…sunt pe banda rulanta si cu un nivel foarte mare de egalizare intre studenti;sa te gadesti la competitivitate este diferenta dintre 9.50 si 10.nula.cadrele didactice sunt primele care militeaza pt tratamentul egal al studentilor indiferent de merit.am terminat la univ buc.am avut si bursa.dar nu am simtit deloc ca ma aflu in competie sau ca prin ceea ce fac ma diferentiez de ceilalti.competitia intr-un sistem de invatamant este necesara.trebuie o diferentiere clara a performantelor individuale.asta pe langa traditionalele pliculete plimbate pe hol in fata studentilor fara jena;si menajarea “odraslei”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.