gandul.info: goana prosteasca dupa trafic

De ceva vreme am renuntat sa mai urmaresc presa romaneasca. Partizanatul politic practicat drept rectitudine morala si incompetenta sunt cele care m-au determinat sa renunt definitiv la ziarele din Romania, chiar si cele care se doreau “top quality”. Singurele ocazii in care mai ajung pe cate un portal de stiri sau pe site-ul unui ziar ori televiziuni de stiri sunt cele in care mi se semnaleaza de catre amici un material ce iese in evidenta la modul negativ. Asa s-a intamplat si in seara asta, cand un prieten “feibuchist” mi-a dat un link catre un articol de prima pagina de pe portalul gandul.info.

Textul cu pricina trateaza despre numarul mic de kilometri de autostrada pe care ii are Romania si incearca sa demonstreze evidenta, si anume ca la acest capitol stam foarte rau. Articolul contine informatii si imagini copiate din diverse surse (e.g., Eurostat si Google Maps – sic!). Utilizand multe cifre, autoarea (Loredana Voiculescu) poate convinge cu usurinta un cititor neinformat ca are de-a face cu o analiza economica a unei teme de actualitate. Din pacate, lucrurile nu stau asa. Nu am sa detaliez acest aspect fiindca sunt satul sa dau explicatii si astfel sa pierd timp pretios. Ceea ce imi retine atentia in mod special este titlul: “ROMÂNIA O ARE MICĂ. Cum au ajuns românii să aibă 2,4 centimetri, germanii 15 cm, chiar şi bulgarii 6 cm de autostradă pe cap de locuitor.

Nicaieri din articol nu rezulta ce anume este “mica” in cazul Romaniei. In nici un paragraf nu se precizeaza ca ar fi vorba de un citat preluat dintr-un politician mai sugubet, de exemplu. Nimic de felul acesta. De fapt, editorii gandul.info mizeaza pe sensul trivial al expresiei “a o avea mica” pentru a atrage cititori. Din nefericire pentru ei, tema articolul nu rezoneaza de nici un fel cu expresia respectiva. Este doar o dovada de goana prosteasca dupa trafic a unor jurnalisti incompetenti ramasi fara institutia de pe urma careia traiau — ziarul — si care sunt nevoiti sa castige 5 lei din “senzational”. Ceea ce mira este “convietuirea” lui Cristian Tudor Popescu si a altor “deontologi”, dupa cum ii numeste “ilustrul” Mircea Badea, cu o astfel de maniera de a face gazetarie, de a perverti actul jurnalistic intr-o barfa de pe marginea santului.

gandul.info-2013-04-29

Nu vreau sa ma erijez in stalpul moralitatii sau intr-un profesionist intr-ale gazetariei. Sunt doar un observator cu un acut simt al lucrului bine facut si o persoana care se ocupa de etica mass-media de ceva vreme. La fel ca multi alti indivizi cu capul pe umeri si coloana dreapta, pot sa-mi dau seama cand penibilul din presa romaneasca atinge cote maxime. Pe de alta parte, expertiza pe care o am in domeniul eticii mass-media imi permite sa spun ca titluri precum cel care face obiectul acestui comentariu nu tin doar de lipsa de profesionalism, ci si de domeniul eticii, mai precis de lipsa de moralitate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.