Propaganda ultraortodoxa nu doarme

Cei care se asteapta ca ultraortodoxismul manifestat in ultimul timp in Romania sa se atenueze in timp, se inseala. Reactiile celor care sustin o viziune radicala cu privire la crestinismul ortodox vor creste in agresivitate si vor lua forme din ce in ce mai variate cu cat sentimentul de nesiguranta al acestora se va acutiza. Cu cat oamenii o vor duce mai prost in Romania, cu cat se vor simti mai frustrati din punct de vedere economic, intelectual si spiritual, cu atat se vor retrage in pozitii bazate pe superstitii, pe false credinte, pe sperante nascute din absenta educatiei si lipsa respectului fata de drepturile celui de langa ei. Iar central pentru aceasta viziune este “paternalismul”: eu stiu mai bine ce este bun sau rau pentru cel de langa mine, eu pot sa iau decizii mai bune pentru el decat poate el pentru el insusi.

Campaniile mediatice si atacurile din strada din saptamanile si zilele trecute imi amintesc de ceea ce am citit prin presa interbelica sau prin cartile de memorialistica ale unor scriitori romani. Reactia dura de la MTR, cand a fost blocata difuzarea unui film de catre niste indivizi care cantau cantece legionare, poate fi pusa oricand in paralela cu atacurile furibunde din “Vremea” de acum 90 de ani la adresa “ne-romanilor” ori cu deciziile talibanilor din vremea cand acaparasera Afganistanul si interzisesera cinematografele pentru ca prezentau “spurcaciunea occidentala”.

Din nefericire, doua institutii media au cazut in capcana ultraortodoxismului. Prima, in ordinea reactiilor mele publice, a fost Televiziunea Romana, care a regizat o stire despre un presupus atac la adresa credintei ortodoxe a poporului roman. In respectivul material de presa se spunea ca un cadru didactic de la un liceu din Bucuresti “instiga” elevii la actiuni in favoarea comunitatii LGBT. Am scris despre asta aici si aici.

Azi dau peste cel de-al doilea exemplu: Realitatea TV. Pe site-ul acesteia exista o stire intitulata extrem de criptic “Femeia care a ÎMPIETRIT. Fenomenul care a ZGUDUIT lumea ORTODOXĂ” (http://www.realitatea.net/femeia-care-a-impietrit-fenomenul-care-a-zguduit-lumea-ortodoxa_1097688.html). Materialul dateaza din 24 ianuarie 2013, insa eu am aflat de-abia astazi de el, cand a fost si “actualizat” (Nu pot spune in ce a constat actualizarea!). Iar ca orice material neasumat, el nu este semnat de nimeni; adica este al nimanui si al redactiei in ansamblul ei, in acelasi timp.

Faptul ca se face trimitere explicita, cu link, la site-ul crestinortodox.ro ma face sa cred ca cei care au scris materialul in cauza au o legatura directa cu cei care detin/intretin portalul ortodox amintit. Cu alte cuvinte, materialul este menit cel putin sa faca trafic portalului crestinortodox.ro. Nu e vorba despre o simpla referinta, asa cum am fi tentati sa credem, caci in aceast caz ar fi putut sa foloseasca uzanta clasica la acest trust media, unde se evita link-ul activ pentru sursa unui material.

realitateatv-propaganda-ultraortodoxa

Dar ceea ce ma deranjeaza nu este faptul ca obiectivitatea jurnalistilor de la Realitatea TV a ajuns marfa si oricine o poate cumpara in functie de cat da, ci ca astfel de materiale promoveaza o perspectiva naiva asupra lumii. As putea afirma ca astfel de materiale chiar sustin superstitiile din sanul credintei ortodoxe, nu ca le-ar indeparta. Sa dam si cateva exemple concrete din articolul cu pricina:

In noaptea dintre anii 1955 și 1956, la o petrecere intre tineri organizata in localitatea ruseasca Kuibisev, o fata numita Zoia a inceput a dansa cu icoana Sfantului Ierarh Nicolae, datorita faptului ca prietenul ei, numit tot Nicolae, intarzia sa apara. In numai cateva clipe, un zgomot nefiresc a zguduit incaperea, iar o lumina orbitoare a tulburat privirea celor prezenti. […]

[…] Nici macar acele de seringa nu puteau patrunde in trupul fetei.

Sambata, in ajunul Bunei Vestiri, in cea de-a treia saptamana a Postului Pastilor, un batran cu barba alba s-a apropiat de militienii care pazeau casa si i-a rugat sa-l lasa sa intre la fata. Nedandu-i voie, batranul a venit si a doua zi. In ziua de Buna Vestire, cand militienii plecasera pentru cateva momente din fata casei, batranul a intrat la Zoia.

Intorsi in fata casei, militienii au auzit din interior cuvintele batranului, zicand catre fata: “Asadar, ai obosit de atata stat in picioare?” Intrand speriati in casa, nestiind cine i-a pacalit, intrand la fata fara voia lor, ei nu au gasit pe nimeni.

Cum altfel am putea numi aceste idei daca nu superstitii?! Foarte posibil ca ierarhii BOR sa le numeasca dovezi de credinta, dar atunci ma intreb de ce nu putem sa spunem si despre existenta gaurilor negre ori despre existenta extraterestrilor ca sunt tot dovezi de credinta?! Ce califica “impietrirea” si disparitia ‘miraculoasa’ a unui batran drept credinta si descalifica bosonul Higgs?! Sau de ce nu am putea sa categorisim drept superstitii ideea pentru care au iesit in strada preotii si credinciosii ortodocsi saptamana aceasta, si anume ca noile carduri de sanatate cu cip sunt unealta diavolului?! Unul dintre argumentele invocate de respectivii este aceea ca termenul “card” s-ar citi pe dos ca “drac”. Vezi aici si aici.

(Sursa: site-ul legionar “buciumul.ro”)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.