Intrebari adresate Patriarhului Daniel

Preasfintia Voastra,

Intrucat in ultimele luni m-am simtit agresat de reactiile anumitor credinciosi ortodocsi, va adresez cateva intrebari in mod public. Si anume, spuneti-mi, va rog, cum considerati ca se impaca credinta crestina cu legionarismul, ultranationalismul si intoleranta manifestate de unii dintre cei pe care ii pastoriti, atat preoti, cat si mireni? Cum de este posibil ca niste calugari sa dea girul unor miscari de strada si atacuri concertate asupra anumitor categorii de cetateni si cum de este posibil ca Biserica Ortodoxa Romana sa se asocieze cu legionarismul (de la Zelea Codreanu la Sima si invers), despre care stim, si dumneavoastra, si eu, si altii, ca este vinovat de moartea multor romani?

Cum de este posibil ca inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane sa considere ca au dreptul de a impune credinta cu forta, prin indoctrinare, atata vreme cat Isus indeamna la decizie deliberata in a-l urma (sa luam exemplul celor care i s-au alaturat din momentul in care a participat la nunta din Galileea — nici unul dintre discipolii sai nu a fost fortat sa creada in Cuvantul Lui)? In acest sens, as vrea sa stiu care este pozitia oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane cu privire la educatie in genere, nu doar legat de rostul disciplinei “Religie”, si ce face institutia pe care o conduceti pentru a creste nivelul de educatie in randurile enoriasilor?

Si nu in ultimul rand, as dori sa stiu daca Biserica Ortodoxa Romana considera ca mersul la doctor si respectarea tratamentelor medicamentoase intra in contradictie cu doctrina crestin-ortodoxa (“Folositi impotriva bolilor remedii naturiste si nu medicamente chimice,” citat de pe fluturasul distribuit la mitingul din 14 martie 2013). O pozitie oficiala in acest sens este extrem de importanta pentru medici, pentru ca ei ar putea sa decida contrar credintei crestin-ortodoxe prescriind medicamente unui bolnav fara ca acesta sa le poata lua si, prin urmare, sa fie tras la raspundere ca nu a indicat un tratament alternativ. Cam ca in cazul in care un mormon refuza transfuzia de sange sau transplantul de organe in Statele Unite ale Americii.

Astept un raspuns public!

Un roman,
chiar daca de alta confesiune decat cea crestin-ortodoxa!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.