Monica Macovei si opiniile cu privire la reforma justitiei

Nu am o antipatie sau o simpatie pentru Monica Macovei. Persoana sa este pentru mine la fel de importanta precum o masina care trece pe celalalt sens al unei autostrazi (nu din Romania caci noi stam prost la acest capitol!). Sunt atent la declaratiile domniei sale doar cat sa imi dau seama daca ajung sa afecteze spatiul meu vital. De altfel, acest comentariu vine tocmai in directia acestui interes minimal.

Acest interes minimal m-a facut sa descopar declaratiile pe care doamna respectiva le-a facut in ultimele trei saptamani, fie de la sediul partidului din care face parte, fie de pe holurile Parlamentului European al carei membra este. Declaratiile cu pricina, regasibile si pe blogul sau, sunt extrem de virulente la adresa noii guvernari si mai ales la adresa noului premier si, din punctul meu de vedere, nu prea corecte. Insa subiectul acestui comentariu nu sunt declaratiile in sine, ci modul de raportare al doamnei Macovei la reforma justitiei.

“Devine evident ca singurul care pune presiune pe judecatori este inculpatul Nastase Adrian, inclusiv prin minciunile pe care le spune si prin aroganta pe care o afiseaza mai ales de cind Ponta a preluat puterea.” (Sursa: http://www.monica-macovei.ro/blog/?p=1240)

Mai precis, stau si ma intreb in ce calitate ajunge sa critice sistemul de justitie, sa afirme ca judecatorii care judeca in pricina Trofeul Calitatii sunt constransi sa dea un verdict favorabil domnului Adrian Nastase etc? E vorba de calitatea sa de membru de partid, cea de europarlamentar sau de specialist in drept si fost ministru al Justitiei? Daca este vorba de calitatea de membru de partid sau de europarlamentar, inteleg jocul de glezne si vociferarile fiindca ele fac parte dintr-un discurs menit sa atraga sustinatori, voturi. Rolul ei in calitate de membra a Partidului Democrat-Liberal este sa sanctioneze orice derapaj al guvernului, PDL-ul fiind acum in opozitie.

In schimb, daca dansa vorbeste in calitate de specialist in drept si fost ministru al Justitiei, stau si ma intreb daca nu cumva discursul sau politic este incompatibil cu analiza critica dar echidistanta a actului de justitie in Romania, analiza pe care un profesionist in drept ar trebui sa o faca indiferent de optiunile politice personale. Pe de alta parte, nivelul de “independenta” al judecatorilor din Romania astazi nu este cu nimic mai scazut sau mai ridicat decat era in vremea cand domnia sa conducea Ministerul de Justitie. Chiar daca exista situatii ciudate, procese strambe etc., din diverse analize personale, caci de statistici MJ-ul nu ne da parte, lucrurile nu s-au inrautatit si nici nu s-au imbunatatit. Pe de alta parte, un profesionist, in opinia mea, nu face declaratii fara a avea dovezi, apeland la propria perceptie.

Simt nevoia acestei clarificari. Altfel, impresia mea de alegator este ca doamna Macovei nu este altceva decat un politician care incearca sa acapareze puterea printr-un exercitiu pur demagogic.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.