In urma cu circa 8-10 ani, departamentele de documentare din redactiile centrale au inceput, rand pe rand, sa dispara. Cine mai avea nevoie de documentaristi cand jurnalistii isi faceau propria cercetare pe Internet ori la fata locului, sau cand bugetele erau afectate de scaderea veniturilor din mica publicitate sau din cea provenind de la stat. De altfel, inflatia de absolventi de jurnalism a pus capac pozitiei de documentarist intrucat s-a crezut ca oricine avea la baza facultatea de jurnalism si chiar de litere era dotat cu cunostintele necesare pentru “a-si face documentarea”. Cei care coordonau redactiile centrale in acele vremuri, dar si jurnalistii insisi, au confundat functia de documentarist cu capacitatea de documentare. Aceasta confuzie nu a facut decat sa contribuie la reducerea personalului din departamentele de documentare pe motiv ca ar fi “redundanti”.
Efectele disparitiei departamentelor de documentare incep sa se vada de-abia acum. De exemplu, in urma cu circa o saptamana am avut nefericita inspiratie sa urmaresc o emisiune de stiri la Realitatea TV (RTV) in care o stirista il intreba pe Vlad Craioveanu ce parere are autorul sculpturii “Traian cu lupoaica” despre zecile, sutele de poze in care este luata in batjocura aceasta “capodopera” artistica. Duduia cu pricina habar nu avea ca sculptorul era decedat, iar gestul primarului Sorin Oprescu de a amplasa aceasta statuie in fata Muzeului National de Istorie era de fapt un gest reparatoriu fata de creatia maestrului. A fost nevoie de interventia prompta a realizatorului ca aceasta sa se corecteze si sa nu mearga mai departe cu aberatiile.
Situatia din studioul Realitatea TV nu este singulara si nici rar intalnita. Adesea auzim comentarii ireale din partea unor prompteristi care habar nu au despre ce relateaza. Campioana la acest capitol este chiar RTV, urmata la o distanta extrem de scurta de Romania TV. Insa, inainte de a intra in emisie, ma astept ca jurnalistul sa aiba sub nas o documentare relativ amanuntita cu privire la subiectul pe care il va trata, astfel incat emisiunea sa nu se transforme in ceva asemanator balariei de Speranta TV, cand jurnalistul habar nu avea cu cine sta de vorba in studio.
Cel mai tare prezentator TV din Romania…nu e el!
Vezi mai multe video din divertisment
Gafe si mai “dureroase” intalnim si la televiziuni cu pretentii mai mari. De exemplu, Mihai Gadea, avandu-l ca invitat pe tenorul Jose Carreras, pune o serie de intrebari extrem de ciudate, in absenta oricarei minime documentari: “V-ati intrebat vreodata mama, mama care a insistat sa luati lectii de canto cat de departe si-ar fi dorit sa ajungeti? Pentru ca de la momentul in care o mama pledeaza pentru ca fiul sa ia lectii de canto, lectii costisitoare, probabil are un vis. Ar fi visat vreodata să castigati definitiv, pentru totdeauna milioane, miliarde de inimi pe planeta. Ati intrebat-o vreodata?” Raspunsul maestrului a venit dupa cateva secunde de ezitare: “Bine… din pacate, am pierdut-o pe mama cand avea 18 ani.”
Ma intreb daca invata cineva din aceste gafe sau ele trec in istoria institutiilor media la fel cum o clanta de la un studio se strica si este reparata de personalul de intretinere.