CNA, campania electorala si amendarea Realitatii TV

Perioada electorala este pretutindeni un perpetuu motiv de galceava intre televiziuni, autoritatea de reglementarea in domeniul audiovizualului, partide politice si organizatii non-guvernamentale. Romania nu este mai cu mot, iar zilele acestea asistam la o incrancenare extraordinara. Motivul este reprezentat de o instructiune surprinzatoare emisa de Consiliul National al Audiovizualului, prin care posturile de televiziune si de radio nu pot avea in studiouri candidati la alegerile locale decat de luni pana vineri. Pentru acuratetea comentariilor, va ofer crampeiul din instructiunea care a starnit reactii adverse:

1. In perioada campaniei electorale, competitorii şi reprezentanţii lor pot să participe numai la emisiuni electorale şi dezbateri electorale, de luni până vineri. Radiodifuzorii care au în grila de programe, în zilele de sâmbătă şi duminică, emisiuni de dezbatere vor trebui să se asigure că în cadrul acestora nu vor fi prezenți candidați, reprezentanți ai partidelor politice ori ai altor competitori electorali, nu se vor aborda subiecte privind campania electorală, programe politice şi programe electorale ale competitorilor şi nu se vor face niciun fel de referiri privind candidaţii şi activităţile de campanie desfăşurate de competitorii electorali. (Instructiune privind principiile si regulile de desfasurare a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale prin intermediul posturilor de radio si de televiziune)

Daca ne luam dupa vociferarile lui Mircea Badea sau ale oricarui alt jurnalist, motivatia CNA scapa intelegerii breslei. De altfel, nici eu nu prea gasesc o noima in aceasta instructiune, chiar daca pretentia institutiei este aceea de a proteja electoratul de candidatii care vor sa ne ocoleasca propriul discernamant.

Dar cum stam bine cu intelegerea ratiunilor din spatele instructiunii, tot la fel de bine stam si cu respectarea ei.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.