Doar o scurta remarca, cat pentru un weekend cvasi-inexistent:
Exista persoane pro-CSR, pro ideea de responsabilitate sociala, care se multumesc sa citeasca niste articole de pe portalurile de PR (pro-CSR), niste stiri de prin presa online si sa audieze niste licurici pe la conferinte (nici macar conferinte academice). Exista alte persoane pro-CSR, care si-au facut un business din asta si citesc destula literatura despre CSR, dar care sunt lipsite de un minimum de informatie despre etica in afaceri si confunda etica cu bunul simt, confunda etica si conformmitatea cu ce cred ei ca este conformitatea. Exista si alti pro-CSR-isti, dar nu vreau sa ma refer decat la aceste doua categorii.
Acestia se invrednicesc pe la tot felul de evenimente si cu tot felul de ocazii sa afirme ca CSR-ul este altceva decat etica in afaceri, ca CSR-ul include etica in afaceri si asa mai departe. De asemenea, cu o aroganta extrem de ciudata, ei pretind ca etica in afaceri incepe sa fie inlocuita de CSR sau ca etica ar trebui expulzata in departamentele de HR sau in cele de Conformitate. Ce pot sa spun?! Cand cunosti doar o mica parte din topic-ul tau, cand etica in afaceri iti este straina si ai impresia ca Weber si alte 2, 3 nume sunt cele mai importante in domeniul eticii, atunci … trebuie ori sa taci, ori sa incerci sa fii ceva mai modest. Chiar si atunci cand stii cine este Aristotel, cine este Kant, cine este R.M. Hare, tot trebuie sa taci in privinta relatiei dintre CSR si etica in afaceri fiindca relevanta directa a lui Aristotel sau a lui Kant pentru etica in afaceri nu tine de domeniul evidentei. Ai nevoie de multe alte lecturi care nu vin dinspre “core business”-ul filosofiei morale.
Ma intreb (retoric, da!) de ce noi, cei care ne ocupa de etica in afaceri, suntem destul de pusi la punct cu literatura de specialitate dedicata responsabilitatii sociale, iara voi …
Asa ca va indemn la “moderatie”, la mai multa chibzuinta.
Disclaimer: Acest comentariu nu are nici o legatura cu Profesorul Bortun. Dansul este un foarte bun cunoscator al CSR-ului si al eticii. Chiar daca noi avem viziuni diferite asupra relatiei dintre cele doua, este o placere sa discuti cu dansul despre schimbarile de paradigma in ceea ce priveste ideea de responsabilitate. Si, intr-o oarecare masura, ii dau dreptate atunci cand spune ca suntem actorii unei schimbari de paradigma in materie de responsabilitate a organizatiilor. Diferenta tine de ce crede fiecare ca va deveni noua paradigma. Am simtit sa fac aceasta precizare pentru cei care nu ne cunosc si care ne-au vazut la European CSR Lessons.