Biserica, comertul si ipocrizia

Inainte de Sfintele Pasti, Biserica Ortodoxa Romana (BOR), un ong de utilitate publica, a anuntat prin intermediul biroului de presa ca a realizat o noua candela, de culoare galbena, menita sa fie utilizata de catre credinciosi in practica cultului ortodox. Presa centrala si locala, in prima instanta, nu a facut decat sa preia stirea si sa ilustreze materialele cu imaginea noii candele “oficiale”. De exemplu, jurnalista Catalina Mihu scrie in sapoul stirii publicate in “Adevarul” urmatoarele: “Cu noul model de candela putem, anul acesta, sa nu le cumparam din supermarket pe cele improprii cultului crestin ortodox si sa facem, simultan, o donatie pentru Catedrala Mantuirii Neamului.”

Ceea ce uimeste este faptul ca BOR s-a apucat sa inregistreze la OSIM o candela si sa militeze prin intermediul presei la eliminarea de pe piata a candelelor “neoficiale”, de culoare rosie. Motivul, asa cum reiese din citatul din “Adevarul”, este acela ca o candela care nu este vanduta de biserica, cu asa-zisa binecuvantare a Preafericitului Patriarh Daniel, nu ar fi buna la serviciul religios crestin-ortodox. In aceasta logica, presupun ca nici lumanarile de la botez si nunta nu sunt “proprii” cultului crestin-ortodox. Ca atare, de ce nu procedeaza similar si cu acestea; s-a urmeaza si nu stim noi?!

Candela in cauza poarta simbolul Catedralei Mantuirii Neamului, un lacas de cult megalomanic menit sa stranga romanii in jurul imaginii Mantuitorului. Cu toate acestea, nimeni nu poate sa spuna daca exista un sistem de a monitoriza si prezenta in mod transparent informatii cu privire la cati bani vor fi directionati catre proiectul cu pricina. De altfel, ideea ca aceasta candela va fi un instrument de a sustine constructia catedralei este cel putin o dovada de ipocrizie. Candela nu va disparea de pe piata dupa ce constructia va fi fost terminata; scopul ei precis este acela de a aduce bani la bugetul Patriarhiei, azi, maine, poimaine, peste 5 ani, peste 20 de ani. Din punct de vedere comercial, strategia BOR este oarecum ilegala fiindca presupune incalcarea regulilor liberei concurente intr-o piata deschisa, ucigand libera initiativa si dreptul individului de a-si alege candela care doreste. A se mentiona ca prin unele episcopii au aparut mesaje ca nu sunt primiti la slujbe decat credinciosii care au candela “oficiala”.

Aceasta tactica adoptata acum de BOR se inscrie perfect in strategia ei generala, si anume multiplicarea surselor de venit. Acest principiu este extrem de sanatos in orice economie libera, dar, in opinia mea umila, pare incompatibil cu menirea unui cult sau unei institutii religioase. Mai ales in logica solidaritatii despre care ni se tot vorbeste.

Dar BOR a dat-o pe vrajeli nu de azi de ieri. Cu actualul patriarh nu a facut decat sa-si diversifice si sa-si innoiasca sursele de profit: a trecut de la post de radio si post tv la manastiri transformate in pensiuni, de la catastif cu taxe semi-transparente de nunta, botez, ingropaciune si multe … multe altele. Candela “oficiala” este doar ultima pe lista.

In aceste conditii, eu nu pot simpatiza de nici un fel cu cei care cred ca “romanul s-a nascut crestin-ortodox”. In acest spirit, mi se face greata sa vad cum tinerii de varsta mea profeseaza o imagine de teologi sau credinciosi practicanti, citindu-i si citandu-i pe Cleopa, Steinhard, parintele Iustin sau mai stiu eu cine, dar nu condamna niciodata public acest comportament ipocrit al institutiei pe care o ‘reprezinta’. Dan Puric, Mihail Neamtu, sunt doar doua nume de oameni al caror discernamant este plecat in vacanta. Insa lor le place sa vorbeasca despre “spiritul romanesc”, despre “menirea ortodoxa a poporului roman”, despre “depravarea politichiei si presei romanesti”, despre “reperele crestine ale poporului roman” ori despre “valorile ortodoxiei”. Oare orientarea spre comercial pe care o practica BOR sa fie un lucru normal de nu se revolta?!

1 Comment

 1. Sunt aproape sigur ca nu ai facut nimic maret in viata ta de clasic “tanar si nelinistit”. Altfel ai avea un minim de idee cu ce se mananca! Din ce in ce mai mult IPOCRIZIA TA te tradeaza, reflectand in paralel si cat de aberant esti: daca BISERICA solicita ajutor in jur pt a reusi ce si-a propus-sunt milogi
  Daca impun anumite taxe-sunt hoti
  Daca pun in practica vreo idee sau vreo afacere ce poate sa aduca un venit absolut necesar, iar nu e bine!
  Calin, sincer, te bateau parintii cand erai mic?
  Ai auzit de proverbul acela oltenesc:” nu mor caii cand vor cainii?”
  Oare ce inseamna?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.