Targul Gaudeamus, 2011, o noua dezamagire

Am scris si in trecut despre targurile de carte din Romania … si nu de bine. In 2011, lucrurile par nu ca ar fi ramas la fel, ci ca au involuat de-a dreptul. Ma asteptam ca, macar la capitolul organizare, Targul Gaudeamus sa fi inregistrat o mica imbunatatire. De cum am intrat in cladirea centrala a Romexpo, mirosul infect de transpiratie si deodorant mi-a invadat narile si fiecare por. Simteam in fiecare secunda ca mai am putin si o sa vars pe o tejghea.

Dispunerea standurilor, ca si in anii trecuti, a condus la o imbulzeala care facea imposibila vizualizarea rafturilor sau meselor cu carti. De asemenea, lipsa indicatiilor privind numarul standurilor, un fel de harta a targului, a facut sa semene intreaga scena cu o padure foarte deasa de brazi. Trebuia sa-ti faci poteca printre crengi ca sa ajungi la editura care te interesa. Din acest punct de vedere, aceasta editie a Targului Gaudeamus a semanat mai mult a talcioc decat a festival dedicat tipariturilor.

Dar nici editurile nu au fost mai breze. Marirea preturilor pentru a compensa reducerile oferite mi se pare cea mai marsava chestiune. Alaturi de faptul ca reducerile de pe site erau mult mai mari decat cele de la targ. Atunci de ce sa mai merg la eveniment?!

Un alt lucru care m-a deranjat la edituri a fost acela ca oferta de carte era mult mai mica decat in librarii. De exemplu, editura Publica a participat cu mai putine titluri decat au zilele acestea pe piata. Nu stiu ce strategie a adoptat aceasta editura, dar cu siguranta nu a fost castigatoare fiindca, cel putin eu, nu am de gand sa le cumpar cartile la pretul din librarii. De ce as da 20 sau 25 de Euro pe o carte tradusa cand pot sa-mi cumpar originalul cu 10 sau maximum 15?!

Cat despre invitatul special din acest an, nu pot sa spun decat ca m-a dezamagit profund. Oferta de carte pusa la dispozitie cititorilor romani de catre Italia (Ambasada Italiei si Centrul Cultural Italian) a fost patetica. In afara de cateva romane mai vechi sau mai noi, nu gaseai nimic pe rafturile standului principal. Poate ca ratiunea a fost mai degraba sa ii faca cunoscuti pe cei 5 autori tradusi in limba romana la diverse edituri de aici. Insa ma intreb ce rasunet sa fi avut o lansare cu 10 sau 15 oameni in public?!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.