Despre transparenta si responsabilitate sociala

Multi dintre cei care-mi urmaresc activitatea au aflat deja de proiectul pe care il coordonez din 2009, si anume “Managementul Eticii si Conformitatii in organizatiile publice si private din Romania”. Ce nu se stie, inca, este faptul ca echipa de proiect s-a lovit sistematic de o lipsa generala de transparenta in mediul economic romanesc.

Nu ma refer aici la faptul ca persoana de la Community Affairs sau Communication/PR nu stie ca amaratul de Cod Fiscal (CUI-ul) este o informatie publica iar legea te obliga sa-l pui pe site-ul companiei, ci la refuzul de a publica informatii despre activitatea companiei, despre numarul de angajati si, culmea, despre evaluarile strategiei interne privind responsabilitatea sociala. Totusi, daca toate aceste lucruri nu ar fi destul de convingatoare, companiile care activeaza in Romania tin mortis sa ne dovedeasca faptul ca nu sunt interesate de un mediu economic “mai sanatos” si nu publica codul de conduita/de etica pe site si nici nu-l ofera clientilor care ar dori sa-l consulte.

Un om de afaceri cu metehne dambovitene ar putea sa-mi replice, pe buna dreptate crede el, ca astfel de informatii sunt confidentiale. Doar nu o sa dea munca lor si altor companii lipsite de orice reper etic ca sa o copieze. Nu-i asa, un cod de etica “imprumutat” de la compania X ar aduce un prejudiciu companiei X, nu companiei care l-a copiat?!

Pe de alta parte, ce ma doare cel mai tare este faptul ca foarte multe companii din Romania apeleaza la tot felul de pokemoni pentru a-si realiza un asa-zis raport de CSR, pe care apoi il indeasa in sertar sau il pun fragmentar pe site. Iar cand le ceri informatii mai detaliate, ti se da replica deja celebra “Nu putem fiindca raportul integral este confidential!”. Si nu pot sa nu ma intreb, simplu si sec: “De ce dracu’ l’ati mai facut?!”

Evident, se vor gasi n la puterea n gigei care sa-mi dea cu tifla. Cum ma bag eu? Cine naiba sunt? Ce tupeu am! si multe altele de acest gen. Insa tuturor acestora am sa le pun o intrebare: Daca o companie spune ca adopta principiile GRI (daca nu stiati, GRI vine de la Global Reporting Initiative) si raporteaza pe baza lor, nu vi s-ar parea normal ca rezultatele finale, in spiritul acelorasi principii, sa fie puse macar pe site?! Uitati un exemplu din Suedia, din anul de gratie 2007: TeliaSonera.

Daca, din diverse motive, exemplul anterior vi se pare insuficient, incomplet, nepotrivit, inaplicabil sau mai stiu eu cum, tin mortis eu, de aceasta data, sa va mai ofer inca unul: Telefonia (PDF).

Telefonica
Telefonica

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.