Nivelul “competentei” – Seitan, Sandu si Boc

Pe 17 iunie 2009, “Wall-Street.ro” anunta ca echipa guvernamentala condusa de Emil Boc a lansat portalul eRomania. La finele lui august 2010, aceeasi echipa guvernamentala anunta prin vocea ministrului Muncii, Mihai Seitan, ca sistemul de plata pentru contributiile aferente veniturilor profesionale (in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 58/2010 si normelor metodologice) va deveni activ incepand cu septembrie 2010 chiar pe portalul eRomania.

La data de 31 august 2010, portalul in sine nu exista. Nici macar un buton, o interfata grafica generala.
Portalul eRomania inexistent la 31 august 2010

Dovada majora a incompetentei dlui Seitan, dlui Gabriel Sandu, actualul ministru al Comunicatiilor, precum si a sefului celor doi, dl Emil Boc, este aceea ca vorbesc despre “un sistem de plata online”. Cei doi habar nu au ca nu plata contributiilor este neaparat problema, de vreme ce exista Internet Banking la mai toate institutiile bancare din Romania, ci depunerea declaratiilor in format electronic catre ANAF. Cei trei nu disting intre birocratia pe care au instituit-o prin masurile adoptate si un sistem de plati online. Cu alte cuvinte, nu fac diferente intre un ghiseu virtual si o plata cu cardul.

O alta problema pe care nu o inteleg cei trei guvernanti este aceea ca un portal, fie el si de plati online, nu se poate realiza in 30 de zile. Este imposibil chiar si atunci cand ai la dispozitie 300 de programatori (sau mai ales atunci). Dificultatea majora o constituie nenumaratele etape in care trebuie sa testezi toate optiunile sistemului. Nu este ca si cand ai face o pagina web simpla, cu cateva imagini animate, un flash, doua, si eventual un formular chel de contact. Ai nevoie de timp sa vezi toate bug-urile, raportarile eronate datorate infinitatii de probleme care pot aparea in timpul unui upload sau salvarii unor informatii pe portal. Dar pana acolo tot ar trebui sa existe o interfata grafica generala pentru portal in sine. Una securizata, una care sa-ti permita ca ulterior sa adaugi optiuni noi pentru utilizatori etc.

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.