Marc Hauser a fost gasit vinovat

Marc Hauser, autorul cartii “Moral Minds: How Nature Designed Our Universal Sense of Right and Wrong” (2006), a fost declarat vinovat de catre o comisie a Harvard University care a investigat modul cum acesta si-a realizat proiectele de cercetare din ultimii trei ani. The Harvard Crimson, revista oficiala a universitatii, a publicat astazi, 20 august, o stire despre o scrisoare transmisa de catre decanul Facultatii de Arte si Stiinte, Michael D. Smith, tuturor cadrelor didactice in care se admitea faptul ca Hauser se face vinovat de opt cazuri de abateri de la regulile cercetarii stiinfice (scientific misconduct).

Conform scrisorii lui Smith, Hauser ar fi falsificat datele cercetarilor sale astfel incat sa corespunda ipotezelor si a introdus respectivele date in trei lucrari pe care a reusit sa le publice in reviste academice. Prin urmare, revistele respective fie au publicat retractari fie au fost nevoite sa editeze textele lui Hauser astfel incat sa fie eliminate datele falsificate. Alte cinci lucrari care ar fi continut date falsificate au fost editate inainte de a fi publicate.

Smith nu a oferit informatii privitor la sanctiunile care urmeaza a fi luate in cazul Hauser, invocand in acest sens politica de confidentialitate. Oricum, in anul academic 2010-2011, Hauser va lipsi din campusul Harvard intrucat dispune de un an sabatic.

Marc Hauser

Follow-up / Alte referinte online:
* Un alt comentariu despre acest caz: http://chronicle.com/article/Document-Sheds-Light-on/123988/
Conform articolului din The Chronicle, se pare ca Hauser era unul dintre cei mai indragiti profesori de la Harvard University.
* Informatia despre cazul Hauser si investigatia inceputa la Harvard University a aparut pentru prima oara in The Boston Globe. Ea poate fi gasita aici.

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.