Televiziunile din Romania si copyright-ul

Scandaluri legate de nerespectarea drepturile de autor au tot fost in Romania. Blogurile au vuit, mass-media on-line nu s-a abtinut nici ea (chiar daca uneori s-a aflat mai degraba in centrul scandalurilor decat in afara lor). Cu toate acestea, nu am auzit pana acum de nici o condamnarea a unei persoane sau a unei institutii media pentru incalcarea drepturilor de autor. Si nici nu cred ca se vor ivi prea devreme astfel de exemple.

Insa ce ma uimeste este noua metoda a televiziunilor de a scapa de ‘problema’ drepturilor de autor: mentionarea ca sursa a unui site care nu poate sa ceara in nici un fel drepturi de autor pentru materialele postate gratuit in propria sa baza de date — caci nu este decat un agregator de informatii (video, audio si text). Practic, televiziunile respecta conditiile minimale pentru utilizarea unor materiale care sunt protejate de lege, dar ocolind plata pentru cei care si-au pus mintea la contributie si au creat acele materiale.

Oricat de tare ar tipa COM-ul ca a adoptat un cod de etica pentru jurnalisti si oricat de multe voci ar purta flacara “eticii” in randurile acestei branse, sub nici o forma nu se va petrece o schimbare in modul cum functioneaza aceste televiziuni, ori modul cum functioneaza presa in Romania in genere. Am fi naivi sa credem contrariul, am fi stupizi daca am spera la mai bine. Din pacate, in ultimii ani, cu toate ca s-au facut oarece progrese in constientizarea aspectelor morale implicate de activitatea jurnalistilor, presiunea economicului si politicului tin departe schimbarea de mentalitate din randurile celor care conduc si formeaza trusturile media. Asa ca unii ar trebui sa o lase mai moale cu ‘mogulii’ din presa, caci nu aia sunt problema, ci modul cum functioneaza institutiile media si cum isi vara coada cate vreun politician. Haideti sa rezolva problema copyright-ului sau pe cea a remunerarii transparente a jurnalistilor inainte de a vorbi despre coruperea presei de catre ‘moguli’.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.