Dna Placinta, placinta si morala

In seara asta, am auzit la stiri o declaratie uluitoare facuta de actualul ministru al Tineretului si Sportului conform careia “este morala acordarea de prime” angajatilor ministerului pe care il pastoreste in conditiile in care primele sunt blocate pentru toti ceilalti functionari publici. Declaratia a fost taxata de jurnalisti, dar nimeni nu a incercat sa explice de ce afirmatia respectiva dovedeste o totala lipsa a valorilor si principiilor morale.

Pentru d-na Ministrul, Sorina Placinta, Ministerul Tineretului si Sportului este precum o firma unde seful/patronul hotareste ce vrea in functie de ce a visat cu cateva ore inainte. Pentru seful respectiv nu exista nici plan de afaceri, nici strategie, ci doar inspiratia de moment. In acelasi mod, dupa cum interpretez eu afirmatia d-nei Placinta, ministrul poate dispune oricum doreste de fondurile institutiei. Nu e nevoie de strategie; putem acorda premii angajatilor ministerului fiindca “au facut multe”, dar fara a intelege ca daca vom acorda primele respective vom micsora bugetul institutie cu 3%, adica avand impact asupra proiectelor aflate in desfasurare. Insa, contrar parerii dnei Placinta, ministerele se incadreaza intr-o strategie nationala, realizata de guvernele vremelnice, si care dispune de un buget anual si multi-anual. Iar dincolo de strategia nationala, exista strategiile de la nivelul fiecarui minister si fiecarei institutii arondate fiecarui minister. Prin urmare, intrebarea mea retorica este de unde a lua banii de prime?! din ce fonduri si daca aceste prime erau prevazute in vreo strategie, in vreun plan al MTS-ului.

In al doilea rand, ma intreb daca este moral sa acorzi prime functionarilor statutului in conditiile in care statul reclama faptul ca visteria este goala si apeleaza la imprumuri externe pentru a plati salariile si pensiile. A acorda prime in functie de niste criterii clare si transparente de performanta nu este un lucru incorect ori imoral, dar a acorda prime netinand seama de regula neacordarii primelor in 2009 pentru functionarii publici introdusa de guvern la inceputul acestui an este incorecta. Imoralitatea actiunii ministrului sta in faptul ca premierea s-a facut discriminatoriu in sensul in care vor primi doar anumite persoane, i.e., angajatii MTS-ului, nu si cei din alte ministere, care au performante asemanatoare cu cei premiati.

Lecturi suplimentare:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.