De ce ‘bucuria’ in jurul lui #10felix este deplasata?

Sunt tare curios ce ar crede un strain care ar vedea ca i se umple newsfeed-ul de la Facebook cu manifestari de bucurie in jurul condamnarii unui concetatean din partea multor romani din lista lui. Ar crede ca acestia se bucura fiindca au scapat de un dictator sau de un criminal in serie prins cu chiu cu vai si care acum a primit ce merita?! Sunt curios ce au crezut strainii care au vazut stirea condamnarii lui Voiculescu pe canalele lor de stiri. “Uite ca functioneaza statul de drept si la amaratii aia!” sa fie fost ideea nascuta in capsorul lor?!

Nu ma (mai) intereseaza politica si nici cine este dezbracat si biciuit in piata mare a orasului, ci faptul ca o astfel de sentinta nu ar trebui sa fie tratata altfel decat cu o curiozitate de moment dat fiind faptul ca unul dintre inculpati a fost membru al Parlamentului Romaniei. Si cu toate acestea, multi oameni din lista mea de pe Facebook au ales sa comenteze negativ la adresa inculpatului sau doar sa salute sentinta data de judecatori. Mai mult, oameni din presa romaneasca, asta cat a mai ramas, si din politichia damboviteana au tinut neaparat sa exclame intr-un cor al mierlelor ametite de lumina soarelui la apus ca “justitia isi face treaba”, ca “statul de drept a invins”, ca “astazi s-a facut dreptate” s.a.m.d.

Dupa cum spunea bunul meu prieten Codru Vrabie, poate nu ar trebui sa ne inbatam cu apa rece. Justitia romana nu merge mai bine sau mai prost fiindca astazi “Profesorul” a fost condamnat la 10 ani de inchisoare sau pentru ca, in acelasi dosar, Dr. Menci a primit 8 ani in loc de 6 ani, cat fusese condamnarea din prima instanta. Mai mult decat atat, “marea coruptie” nu e combatuta prin masura “confiscarii extinse”, ci printr-un cumul de factori unde mecanismul amintit este ultimul, nu al doilea sau al treilea. Din pacate, la ora actuala, desi ne aflam in fata unui val de condamnari definitive in diverse dosare de coruptie la cel mai inalt nivel, ele nu schimba cu nimic proasta guvernare a actului de justitie (a se vedea numarul de judecatori corupti care au ajuns in spatele gratiilor) si nici practicile represive deprinse in perioada comunista de varii institutii si autoritati care se ocupa cu respectarea legii in Romania (a se vedea atitudinea procurorilor DNA fata de cetateni care nu au o forta financiara si sociala care sa le permita sa se protejeze de grave incalcari ale drepturilor omului — by the way, anchetarea cetatenilor ore in sir, pana a doua zi dimineata, este un abuz, unul menit sa smulga o confesiune, sa smulga neconcordante in declaratii etc., un abuz practicat in regimurile represive).

Condamnarea lui Voiculescu si masura confiscarii extinse cu bataie inspre postul de televiziune fondat de acesta sunt teme care vor fi extrem de dur exploatate in perioada urmatoare si mai ales in campania pentru ocuparea fotoliului de la Cotroceni. Dar ele nu au nici o legatura cu coruptia, ci cu luptele politice intre oameni si gasti cu influenta economica majora. Putem vorbi despre prevenirea coruptiei de-abia cand incepem sa facem ceva la firul ierbii, in legatura cu comportamentul celor care populeaza institutiile publice centrale si locale. Momentan suntem inca in stadiul in care vrem sa dam bine la MCV, nu sa facem ca lucrurile sa functioneze bine pe plan local.

Din alta perspectiva, condamnarea lui Voiculescu si a celorlalti inculpati in dosarul “Telepatia” nu va conduce la “destructurarea”, ca sa folosim termenii procurorilor si politistilor, gruparii din jurul fostului politician. Conturile acestuia si ale acolitilor lui vor alimenta in continuare gurile care pupa unde trebuie si mainile indesate in locurile potrivite. Tot asa cum o vor face si conturile opozantilor sai politici.

PS: Mi s-a parut naucitoare declaratia Angelei Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene, care a fost citata de pesurse.ro. Din punctul ei de vedere, este important “efectul educativ al actului de justitie”, lucru care va conduce la transformarea coruptiei intr-un “fenomen inacceptabil social”. (1) Rolul educativ al justitiei este o chestiune invechita, de drept de sec XIX, care s-a demonstrat a fi inexistenta prin prisma multor factori (in special factori sociali si economici). (2) Fenomenul coruptiei a fost “inacceptabil social” tot timpul in Romania, chiar daca un procent mai mic sau mai mare din populatie a crezut ca e eficient sa ramai cu 999 de lei dupa ce statul te-a prins luand o mita si te-a bagat la inchisoare 12 luni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.