Ii pasa cuiva de economia romaneasca?

Intrebarea o sa vi se pare cu siguranta ciudata. Va veti intreba, pe bune dreptate, as tinde sa spun, care economie?! Masurile guvernamentale haotice ori pur-si-simplu criminale din ultimii 7 ani au subrezit si bruma de intreprinzatori care tinea mortis sa investeasca si se dezvolte in Romania. Insa, chiar si asa, intrebarea ramane; ii pasa cuiva de economia romaneasca?

Trebuie sa spun de la bun inceput ca intrebarea nu-mi apartine. Cu ea si-a incheiat un investitor strain discutia despre starea companiei sale intr-o discutie privata avuta cu circa o luna in urma. Omul era extrem de suparat si mai avea putin, foarte putin pana la decizia de a se retrage din Romania. Iar omul nu venise sa faca pe comerciantul, pe negustorul — ia de aici, vinde acolo –, ci ca sa produca.

Ce sa-i spui unui astfel de om, care isi da banii si sanatatea pe o afacere construita de la zero in Romania? Ce sa-i spui in conditiile in care un guvern, auto-intitulat de stanga sau de dreapta, ii baga zilnic mana in buzunar dupa bani pentru niste servicii inexistente, pentru niste drumuri impracticabile, pentru niste lucruri care oricum erau deja impozitate? Ce sa-i spui cand un guvern, mai mult sau mai putin competent, ii mareste acciza la carburant de parca ar fi regele Bahreinului?

Omul despre care va vorbesc nu se teme de competitie si nici nu-si face probleme de productivitate, ci el se gandeste la competitivitatea lui pe piata interna si externa. Pentru el, o acciza mai mare la carburant inseamna profit reinvestit mai mic. Pentru el, acciza mai mare nu-i loveste in primul rand pe transportatori, ci pe cei care fac productie si trebuie sa-si care marfa pana la client. Pentru el, comportamentul guvernului nu se poate descrie decat cu un singur cuvant: “iresponsabilitate”. Puteti pune in loc “incompetenta”, “comportament criminal”. Se potrivesc la fel de bine.

Nu doar “capitalistii” tarii sunt afectati de o acciza mai mare la carburant, ci toti cetatenii. Acciza va duce la scumpirea tuturor produselor, de la ceapa verde adusa cu sacul de rafie de babute la piata pana la bicicletele pentru copii, de la hainele de firma care ajung din fabricile romanesti in magazinele de fitze pana la apa plata pe care o consumam in drum spre serviciu sau la restaurant.

Si, totusi, ii pasa cuiva de economia romaneasca? Daca celor care conduc tara nu, atunci macar celor de la camerele de comert, de la asociatiile de producatori/investitori/profesionisti s.a.m.d.? Te-ai astepta, zic eu, sa-i vezi cum se dau de ceasul mortii in fata Palatului Victoria, cum publica pagini intregi de mesaje publice catre guvernanti, cum isi spun pasul in fata camerelor de filmat … insa nimic din toate acestea. Nu, dimpotriva. Toti tac malc. Multi dintre ei sunt politizati din varful unghiilor de la picioare si pana in capatul firelor de par din cap. Altii au cotizat la partid in diverse forme si asteapta si ei sa curga de undeva o mica picatura. Altii, si mai smecheri, s-au alaturat indirect unor politicieni. Nici unii nu-si permit curajul de a protesta, de a declara greva fiscala.

Sunt altii, din ce in ce mai multi in ultimii ani, care aleg sa inchida operatiunile din Romania. Prefera sa se retraga fiindca piata este tulburata de comportamentul iresponsabil al guvernantilor. Ajung sa nu-si mai permita sa rabde 2, 3, 4 ani de pierderi ca sa reintre pe plus mai tarziu si sa recupereze investiile (vezi Praktier, Baumax, ca sa numesc doar cazuri recente de firme care au acumulat pierderi uriase si care analizeaza optiunea exit-ului).

Din pacate, aceasta lipsa de viziune in zona guvernamentala ne va costa pe toti nu doar acum, cand toate lucrurile se vor scumpi, ci mai ales peste 2, 3, 4, 10 ani, cand vom fi total dependenti de creditele guvernamentale, cand economia va fi complet pe butuci, ca la jumatatea anilor 90, cand nu vom mai avea nimic de vanzare. Asa ca, chiar daca i-ar mai pasa cuiva de economia romaneasca, nu ar mai avea mare lucru ce sa faca.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.