Fiti pozitivi!

Aseara, dupa un eveniment prelungit cam prea mult pentru gustul meu, am primit un sfat pe care nu pot sa nu vi-l ofer si dumneavoastra. Nu de alta, dar cica ar fi garantata o presiune arteriala normala. Asadar, fiti pozitivi …

pozitivi

… primiti surazatori informatiile zilei, nu ezitati sa fiti euforici. Realitatea nu este neagra precum ati putea crede dupa o analiza atenta a efectelor scumpirii carburantilor — efectelor in lant si pe verticala, si pe orizontala, si pe diagonala, si pe tangeta.

Ah, si daca inghititi zilnic cate un citat din Ghandi, Coehlo, Tutea sau mai stiu eu ce intelept d’asta, cu siguranta slujba va va fi mai protejata de reducerile masive de personal pe care niste manageri hulpavi le-au pus la cale odata cu mutarea operatiunilor in Ungaria sau Bulgaria. Iar daca asezonati si cu lectura lui Dan Puric, atunci veti simti cum vi se umfla pieptul de atata mandrie nationala incat nu o sa va mai deranjeze marlanii din trafic sau din parcuri, maidanezii care atenteaza la integritatea pulpelor dumneavoastra, casierita de la supermarket care va cere sa platiti un produs de doua ori, vecina care isi lasa usa deschisa la apartament ca sa va faca pofta de niste peste prajit, colegele de apartament mult prea galagioase la o sesiune de manjit unghiile, preotii ortodocsi care vin cu miloaga pana si la cele mai obscure sarbatori religioase, medicii care va pun sa va cumparati medicamentele pe care oricum ar fi trebuit sa le primiti gratuit din stocul neatins al spitalului dar care va este inaccesibil pentru ca nu ati “dat dreptul”, nu sunteti ruda cu respectivii “don’doctori”, nu sunteti recomandati de cine trebuie s.a.m.d.

Fiti pozitivi! Nu e ca si cum ati castigat la Loto potul cel mare si urmeaza sa mergeti intr-o calatorie de o luna de zile pe o insula din Oceanul Indian, ca mai apoi sa va mutati in Provence si sa duceti un trai de provincial francez. Nu, dimpotriva, sunteti in Romania. Iar pe lumea asta nu este nimic care sa va umple sufletul cu mai multa ‘pozitivenie’ decat traiul in Romania, tara unde o “absolventa da Harvard” devine a priori reper de profesionalism si moralitate doar pentru ca e scolita la Harvard, tara unde cei mai politizati jurnalisti striga precum fata mare dupa un amor consimtit ca a fost pangarita de prietenul prietenului, tara unde niste agarici plagiatori de prin partide politice, oiengeuri, firme de consultanta sau universitati se dau mari experti in domenii dintre cele mai diverse iar niste fraieri le cred discursurile demagogice mai ceva ca un copil credul, tara in care “absolventa da Harvard” si agaricii plagiatori mai bine maresc darile catre stat decat sa puna mana dracului o data si sa scada povara fiscala de pe umerii firmelor, angajatilor si simplilor cetateni. Nu de alta, dar s-ar putea sa descopere apa calda. Iar cu cat folosesti mai mult apa calda, in combinatie cu sapun, cu atat incepi sa mirosi mai bine, sa ai hainele mai curate, sa stea lumea in jurul tau, sa te asculte si multe altele din acelasi registru.

Asadar, reiterez indemnul meu: renuntati la gandurile negre, la spiritul critic, la ochiul ager si gura slobada. Fiti pozitivi: altii vor vota pentru voi, iar asta e de bine! Scutiti un drum pana la sectia de votare si castigati unul pana la gratarul din parc. Fiti pozitivi: altii vor decide pentru voi, iar chestiunea asta e si ea de bine! Decat sa iti creasca tensiunea afland de ce trebuie sa iei un anumit medicament scump si nu pe cel generic mai bine il intrebi pe medicul de familie de starea vremii, de vacantele pe care le-a petrecut in strainatate, ii mai povesti si tu niste lucruri inedite din viata familiei tale. Povestile sunt bune: te linistesc. Fiti pozitivi: altii vor baga benzina cu 40 de bani mai scumpa, iar asta e si mai bine! Voi veti fi renuntat de mult la masina, iar mersul pe jos face bine la silueta. Ce atata dus copilul la gradinita precum incultii de americani; mai bine perpedes sau ca sardinele in autobuz ori tramvai. E mult mai avantajos sa cumperi bilete de tramvai mai scumpe cu 20 de bani decat sa platesti carburant mai scump cu 40 de bani nenorocitilor de capitalisti care detin benzinarii.

Fiti pozitivi!

Ah, si sa nu uit: zambiti, va rog, din cand in cand! S-ar putea sa descoperiti ca ati fost la emisiunea aceea… cu titlu intelectual… “Zambiti, va rog!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.