Sectorul ong, in 2014 ca in anii ’90

Vorbeam ieri cu doua prietene bune despre sectorul ong din Romania si faptul ca, hai sa zic eu, involueaza, ca se intoarce la activismul din anii ’90. Astazi am avut o mostra din acest activism si pot spune ca nu fac nici o nedreptate cand afirm ca tonul, activitatile si ideile propuse in diverse scheme de finantare nu aduc mai nimic nou, mind-blowing, in spatiul autohton.

Inovarea civica pe care o observam prin alte tari nu se prinde de noi nici picata cu ceara. Nici dupa ce se chinuiesc diversi oameni sa aduca bunele practici de afara si pe la evenimentele fandosite de la noi. Dar cu siguranta, ar carcoti unii, nu avem nimic de invatat de la altii… ci doar de copiat, as adauga eu.

Ce mi se pare cel mai deranjant nu este lipsa de inovare, ci o alta lipsa, cea de sinceritate in relatia cu noi insine: rafistolam proiecte vechi la vremuri noi, raspundem la fel ca acum 20 de ani la provocari diferite, iar in urma ramane doar o “sustenabilitate” facuta din vorbe. Daca nu ma credeti, puteti sa va uitati la nenumaratele proiecte POSDRU si cate dintre ele vor continua dupa decembrie 2014 sau cate dintre ele vor fi gasit buget pentru exercitiul financiar 2014. Ah, 2 din 10. Si atunci de ce le-am finantat cu 2, 3 sau chiar 4 milioane de euro?!

As da exemple de ati pierde ore sa le cititi numai titlul, insa iarasi voi fi acuzat ca fie nu inteleg eu unde este inovatia, fie sunt rautacios si nu vad ca in “noile conditii economice” nu se mai poate asigura sustenabilitatea in mod consecvent. Oricum ar sta lucrurile, asa cum zic eu sau cum “vand” managerii de proiecte si directorii de ong-uri, o realitate crunta ne apasa: am facut la traininguri si evenimente de promovare, dar civismul beneficiarilor lasa de dorit. Ca atare … eu inca astept inovarea civica precum asteptau parintii mei sa prinda provincia (la telefon, precizare pentru cititorii mai tineri care nu au prins perioada centralelor telefonice analogice). Pana atunci, o recomandare de lectura:

2014_socialinnovation

1 Comment

  1. Asta se intamla in principal din cauza ca asociatiile si fundatiile de la noi nu prea iau legatura cu asociatii din afara. Parerea mea. Iar la asta se adauga si lipsa unei pregatiri in ceea ce priveste scriererea cererilor de finantare si conceperea proiectelor.

    Cu stima,
    Roxana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.