“Made in China”

Produsele “Made in China”, descrise cel mai adesea ca ieftine si de proasta calitate, ne-au invadat viata nu doar dinspre Dragonul Rosu, ci si dinspre companii si branduri de renume. De exemplu, piesele din calculatorul pe care scriu acest comentariu sunt in marea lor majoritate produse in China, la fel ca si telefonul de pe care imi verific numarul de vizualizari zilnice pe blog. Televizorul pe care si l-au cumparat parintii este si el produs in China. Vesela de bucatarie ce a costat o avere, masina de cusut a unei vecine mai intreprinzatoare ori cartile pe care mi le-am cumparat de la Londra sunt de asemenea “Made in China”. Pantalonii de pe mine, tricoul de firma si chilotii cu anagrama, si ei provin din aceeasi regiune de pe glob. Pana si mazarea de la borcan ori usturoiul din supermarketurile bucurestene ne vin din China.

Sunt curios sa vad daca si alti oameni ar fi dispusi sa blocheze achizitionarea de produse “Made in China”. Mai sunt si altii nemultumiti ca productia de textile pentru Romania, de exemplu, s-a mutat in exclusivitate in China in timp ce fabricile de textile de la noi produc pe avarie pentru cateva multinationale interesate exclusiv de maximizarea profitului fara nici o urma de interes pentru o utilizare judicioasa a resurselor si generarea de valoare si pentru comunitatile exploatate?! Pe mine ma deranjeaza faptul ca multe companii din Romania declara ca sunt interesate de calitatea produselor lor si de “responsabilitatea sociala fata de mediu si comunitate”, dar ne servesc exclusiv produse “Made in China”.

Sursa: http://4.bp.blogspot.com/-Cjgl_bJmN98/T_8gzqkTeUI/AAAAAAAAAr4/cgyTXbqiAwU/s1600/made-in-China-label.jpg

Cu siguranta nu am putea bloca accesul produselor “Made in China” pe teritoriul Romaniei, dar ar fi etic sa le boicotam? Poate din perspectiva faptului ca boicotand acele produse de fapt incercam sa intarim antreprenorii si economia locala? Ar fi suficient ca boicotand produsele “Made in China” companiile care prefera sa vanda astfel de “chinezarii” sa isi reevalueze strategia in zona operationala si sa devina mai implicate din perspectiva a ceea ce ele cred ca este “responsabilitatea sociala”?

Sursa: http://ellensander.com/uploaded_images/not-made-in-china_1031-752065.JPG

Va intreb si va provoc la o discutie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.