Foarte scurta remarca despre scandalul dintre presa [Actualizat]

Soarta presei din Romania ma preocupa la fel de putin pe cat ma preocupa faptul ca la Napoli nu se mai strang gunoaiele de pe strazi. Cu toate acestea, ma intereseaza nivelul calitatii informatiei si al comentariului din materialele publicate sau difuzate de institutiile media autohtone. Sunt consumator de presa, dar sunt si analist — in sensul in care analizez anumite fenomene — a ceea ce se intampla in aceasta zona. Totul dintr-un pur interes stiintific: ma ocup de etica mass-media si predau asa ceva.

Acum, cat priveste scandalul din presa, mai precis scandalul dintre asa-zisa “presa basista” sau “presa portocalie” si “presa mogulilor”, “presa lui Voiculescu” sau “presa usl-ista”, nu am decat o scurta remarca. Una extrem de scurta. E bazata pe niste rezultate preliminare pe care le am dintr-o cercetare la care lucrez. Iar remarca asta spune ca partizanatul politic ascuns in spatele ideii de “servire a interesului public” este mai pervers si pagubos decat partizanatul “pe fata”, recunoscut in mod vadit.

Dupa ce va fi finalizata cercetarea, promit sa dau publicitatii rezultatele. “Ele se anunta a fi uluitoare”, dupa cum spun jurnalistii de la tembelizor intr-un limbaj de lemn anume mestesugit de ei. Pana atunci, insa, trebuie sa-l felicit pe Mircea Toma pentru refuzul de a se inregimenta unei cauze care ea insasi este forma extrema a partizanatului politic. Cu stima, domnule Toma!

Actualizare
Lecturand zeci si sute de randuri de articole scrise impotriva celor care nu se raliaza protestului initiat de cei din tabara zisa “basista” nu avem oare de-a face cu un partizanat politic grosolan?! Esti cu noi, cu ideile noastre, cu ceea ce credem noi despre interesul public si despre binele acestei tari, atunci esti bun; nu subscrii la protestul nostru, esti impotriva “dreptatii”, impotriva Romaniei, impotriva noastra. Oare, domnule Andrei Plesu, de ce trebuie sa fim cu totii de baricada “basista” ori de cea “usl-ista”?! Nu putem fi si neutri? Nu ma astept ca Dan Tapalaga sa inteleaga acest lucru, dar dumneavoastra, intelectualul stilat, anti-comunistul convins, tocmai dumneavoastra sa vedeti totul in alb si negru?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.