Socant!

Exista oameni in zona de conferinte inspirationale din Romania dar si din strainatate care sustin ca daca esti gras, atunci nu poti cunoaste succesul profesional sau in business. Cica ar exista si studii care ar arata ca un “7 figures”, adica un milionar, nu mananca la McDonalds, KFC sau Burger King. Un milionar are mare grija cum se imbraca, face jogging si merge la sala.

Este socanta aceasta micime a mintii unora! Explicatia erorilor pe care le savarsesc cei care sustin astfel de nastrusnicii a fost deja oferita de Nassim Taleb, bineinteles, in legatura cu alte teme. Insa nu te poti astepta ca acesti oameni sa citeasca “Fooled by Randomness” sau sa o inteleaga. E dificil sa-i faci sa inteleaga faptul ca exista o diferenta intre relatia cauzala si suprapunerea unor fenomene. De asemenea, exista o diferenta majora intre a spune ca “oamenii de succes poarta imbracaminte de firma” si “marea majoritate a oamenilor de succes poarta imbracaminte de firma”.

Insa nu problemele de logica ma deranjeaza, caci acestea pot fi usor combatute, ci cat de saraci sufleteste sunt cei care sustin si cei care cred astfel de basme. Astfel de idei nu fac decat sa promoveze comportamentul pe care il vedem deja de ani buni in spatiul public din Romania: un individ isi cumpara BMW de 60.000 Euro, dar locuieste cu parintii intr-un apartament cu doua camere din Berceni de 38.000 Euro; o domnisoara si un domn isi organizeaza o nunta “ca’n poveste” cu ajutorul sponsorilor sau pe credit, nu pentru ca ar avea resursele necesare; un domn isi cumpara o plasma cu diagonala de 120 cm pe care o pozitioneaza fix intr-o garsoniera dintr-un bloc de nefamilisti; o doamna gandeste strategia financiara a unei tari pe baza unor linii de credit internationale fara sa existe capacitatea sau instrumentele ca tara respectiva sa-si plateasca datoriile. Iar exemplele pot continua la nesfarsit.

Un astfel de comportament este cunoscut de aproximativ 2300 de ani, de la Aristotel. Astfel de oameni aleg un mod de viata unde scopul este confundat cu mijloace: banii sunt alesi pentru ei insisi si reprezinta scopul ultim, in timp ce bunastarea este o chestiune secundara, insignifianta. Tot ce conteaza sunt emotiile de moment, starile de exaltare pe care le resimtim: “Draga, am luat o bucata de ciocolata si atat de buna era… Niciodata nu am fost mai fericita ca in acel moment!” “Iubitule, iti multumesc pentru BMW-ul rosu! Ma faci fericita!”

Totusi, succesul in viata nu presupune doar bani, cariera si stari de exaltare. Ce nu inteleg cei care promoveaza ideile de mai sus este faptul ca aceia care duc o viata prospera din punct de vedere financiar doar au mai multe resurse la dispozitie. Asta nu face in mod automat ca viata lor sa fie “reusita”. Nu stiu daca cineva ar putea spune despre cineva ca duce o viata reusita daca se bucura de succes profesional dar copilul sau este macinat de o boala fara leac: firma merge bine, lui ii merge bine in ceea ce priveste cariera, dar familia ii este sub imperiul emotiilor puternice generate de problemele de sanatate ale fiului.

Spre deosebire de cei care promoveaza aberatiile cu care am inceput, eu nu-mi permit sa dau nici un sfat. Nici macar sa spun ce inseamna o viata reusita. Stiu doar ca pentru a intelege ce se intampla in jurul meu trebuie sa fiu atent la natura umana si la jocurile sociale in care ne angrenam cu totii. Daca le prind spilul astora, totul este ceva mai simplu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.