Am vrut sa scriu acest comentariu de foarte multe ori, in contexte dintre cele mai diverse si intr-o forma mult mai extinsa, cu ilustratii. De fiecare data m-am autocenzurat ca nu cumva sa deranjez pe cineva, ca nu cumva sa fiu privit ca unul care “critica din interior” si merita sa fie izolat si mai tare pentru ca nu este “din/de gasca”. Totusi, acum, putin ma intereseaza ce vor spune unii si altii. A fi corect din punct de vedere moral inseamna, in aceasta situatie, sa nu incerci sa faci echilibristica atunci cand se cere un punct de vedere ferm.
Ceea ce m-a deranjat a fost atitudinea universitatilor bucurestene in fata viscolului. Dintre toate institutiile de invatamant superior din capitala, doar Universitatea din Bucuresti a anuntat ca suspenda sesiunea de examene si activitatea didactica pentru ziua de 27 ianuarie. Restul au adoptat atitudinea clasica de ‘mi se falfaie de voi, dragi studenti!’
Ce conteaza ca inca ninge si a fost emis cod rosu portocaliu?! Ce conteaza ca municipalitatea inca nu a reusit sa degajeze sosesele, transportul in comun este relativ paralizat iar atentionarile meteo nu sunt ‘incantatoare’?! Doar nu s-ar putea preocupa conducerile universitatilor de o atat de mica problema atata vreme cat ele nu sunt in stare sa rezolve problema mobilierului vechi, in unele cazuri vechi si de 60 de ani. Doar nu or sa stea rectorii, decanii si alti reprezentanti oficiali ai acestor prestigioase institutii sa vorbeasca pe telefon de dragul studentilor intr-o zi asa de mare precum cea de duminica. Nu-i asa, Dumnezeu a lasat Duminica pentru stat in casa si frecat menta sau ridichea, dupa caz?!
Ceea ce mi se pare tare curios este faptul ca aceleasi universitati, private si de stat, se plang in permanenta ca studentii nu trec pe la cursuri. Pai cum sa treci cand facultatea si universitatea te trateaza ca pe o vaca de muls si nu ca pe un partener intr-un proces de invatare si dezvoltare?! Oricat ai dori sa inveti, nu o poti face intr-un amfiteatru in care pana si profesorului ii ingheata mana scriind pe tabla. Nu o poti face intr-o biblioteca de 2×2 metri sau mai putin dotata decat o biblioteca de cartier. Nu o poti face nici cand profesorul, saracu’ de el, se chinuieste de zor sa explice un lucru extrem de complicat dar in absenta oricarei reprezentari vizuale caci fie s-a stricat video-proiectorul, fie este unul singur si acela e la alt profesor.
S-ar putea sa exagerez eu putin, poate putin mai mult, dar studentii au capatat o lehamite fata de universitati si pentru ca noi, cei care suntem profesori, am relaxat prea mult regulile. Ne-am batut joc de propria munca trecand la examene pe toti cei inscrisi in anul respectiv ca nu cumva sa se simta nedreptatiti. Si atunci cei care isi vad de treaba ajung pe buna dreptate sa se intrebe unde este respectul fata de student de vreme ce prezenta nu mai conteaza, de vreme ce activitatea de seminar este irelevanta, de vreme ce nimanui nu-i pasa ce stii dincolo de ce s-a predat la curs. Daca facultatea se putea face prin corespondenta, oare de ce studentul X nu s-a inscris la fara frecventa?! Daca prezenta la seminar e lipsita de sens, oare de ce facultatile si universitatile mai au sali de curs?! Nu le-ar putea oare transforma in birouri pentru profesori, unde acestia sa-si primeasca studentii la tutorat dupa un program clar stabilit?!
Iar daca studentul simte nevoia sa lucreze din timpul facultatii sau este nevoit sa lucreze ca sa supravietuiasca, de ce universitatile sa nu beneficieze de pe urma acestei resurse si sa apeleze la cei pe care ii are in propria ograda?! Part-time-urile ar putea rezolva intr-o oarecare masura atat problema prezentei la curs, cat si pe cea a finantarii. Dar multe alte conditii ar trebui indeplinite pentru a se ajunge acolo.
Momentan, universitatile se rezuma la a oferi minimum de conditii pentru proprii studenti. Asa ca nu trebuie sa ne mire faptul ca doar Universitatea din Bucuresti a luat masura suspendarii activitatii pe 27 ianuarie. Iar dupa cum spunea Aristotel, cu o randunica nu se face primavara, tot asa cu o decizie de acest gen nu inseamna ca studentii si-au dobandit locul pe care si-l merita.
Pe dracu. La universitatea din bucuresti sunt anumiti profsori pe care ii doare in paispe de ordinul dat. Ei isi sustin maine examenele.
Universitatea a anuntat doar, asta nu inseamna ca respecta toti profesorii aceasta decizie , din pacate .
Este pura inconstienta din partea lor. La ora actuala este anuntat cod rosu pentru Bucuresti iar respectivii profesori pun in pericol viata studentilor. Sunt curios ce decizii vor lua facultatile sau rectoratul impotriva acestor oameni.
http://www.gandul.info/stiri/vremea-cod-rosu-de-ninsoare-jumatate-din-romania-sub-asediul-zapezii-de-doua-zile-sase-morti-zeci-de-drumuri-nationale-si-autostrazi-inchise-live-11964454
Codul roșu nu este pentru București. Aici este cod portocaliu.(nu că nu ar fi de ajuns)
Si SNSPA a anulat examenele de pe 27 si 28 ianuarie.
Pentru acuratete am modificat in text, dar chiar si asa situatia din Bucuresti nu se schimba: strazile principale sunt acoperite de zapada, cele secundare si mai si.
Multumesc, Denisa! Am observat ca si FCRP din cadrul SNSPA a pus la sectiunea stiri un anunt specific: http://comunicare.ro/detalii_stiri.php?id=1418 Cand am terminat de scris comentariul meu, acest anunt nu exista. Insa ma bucura ca s-au gandit la amanare.
Nu este doar cazul UB. Si la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB) s-au amanat examenele pentru cei care nu pot veni, numai ca nu s-a trimis un comunicat la stiri.
“Având în vedere condiţiile meteo deosebite din aceste zile, Biroul de Conducere al UTCB înştiinţează studenţii care au programate examene în zilele de luni şi marţi (27-28 ian. 2014) şi care întâmpină dificultăţi în a se prezenta la facultate, că se pot prezenta ulterior, la examenele programate cu alte grupe în această sesiune.”
http://stiri.utcb.ro/
Felicitari ca au luat si ei decizia asta, dar sunt curios cati studenti intra pe subdomeniul respectiv. Pe prima pagina nu apare nicaieri. Am verificat.
In timpul uraganului Katrina, Tulane University (New Orleans) a comunicat excelent nu doar cu studentii ori cadrele didactice, ci si cu familiile acestora si publicul larg. Site-ul universitatii a fost schimbat special ca sa se transmita informatii in timp util. Asta dovedeste inca o data ca universitatile din Romania nu au planuri pentru situatii de urgenta. Universitatile din Romania nu pot localiza proprii studenti in caz e o problema cu o nota, ce sa mai spun de situatii de urgenta.
Pozele sunt cumva dintr-o sala din Polizu? L040 parca? Cat am fost la facultate am invatat in sali de la SNSPA, Polizu si Universitate – Facultatea de Chimie. Cea din urma avea niste sali in care nu s-a schimbat nimic de cand s-au facut. Iarna faceam frigul (apropo de faptul ca iti ingheata mana pe tabla), lumina era chioara, iar scaunele si mesele erau murdare si roase de carii.