Inevitabil, chiar si fara televizor acasa, tot ajungi sa afli de existenta comisiei din Parlamentul Romaniei care investigheaza modul in care fiica cea mare a presedintelui Romaniei a obtinut un credit bancar de la CEC Bank. Azi a venit randul directorului acestei institutii bancare sa raspunda invitatiei membrilor comisiei parlamentare de a raspunde la unele intrebari. Iar acesta a incercat sa faca acest lucru cu respectarea “secretului bancar”.
Pentru multi indivizi si individe care traiesc prin studiourile televiziunilor din Romania, secretul bancar este “o ilegalitate” si “un atac la adresa interesului public”. Mai mult, unii, manati de crasa incultura pe care o afiseaza prin fata camerelor de filmat dar si prin fotoliile de ministru prin care trec sau au trecut, vremelnic, sustin schimbarea conducerii CEC Bank pe motiv ca “nu vrea sa raspunda intrebarilor membrilor comisiei parlamentare”.
Secretul bancar nu este un eufemism pentru piulita fluture, ci un instrument care asigura securitatea clientilor si, in unele cazuri, multe chiar, libera competitie pe piata. Cum ar fi ca un jucator pe bursa sa stie ca o companie listata nu a obtinut un credit bancar?! Secretul bancar este esential pentru acest domeniu si o banca nu poate renunta asa usor la el. Nu de alta, dar daca directorul unei banci ar fi ceva mai lax cu secretul bancar, de a doua zi marii clienti ai institutiei respective s-ar muta la competitori.
Probabil ca toti acesti indizi si individe care contesta dreptul lui Radu Ghetea de a invoca secretul bancar nu vor accepta cele scrise mai sus pentru ca nu exista nici o referinta la o lege. Ca atare, le ofer si cadrul juridic care ii permite directorului CEC Bank sa le zica pas domnilor din comisia parlamentare. Secretul bancar este prevazut prin:
• Legea 58/1998, articolele 35 si 36:
Art. 35. – Banca va păstra confidenţialitatea tuturor tranzacţiilor şi serviciilor pe care le oferă, inclusiv cu privire la identitatea titularilor conturilor.
Art. 36. – Personalul unei bănci, supus prevederilor prezentei legi, nu are dreptul de a folosi sau de a dezvălui, nici în timpul activităţii, nici după încetarea acesteia, fapte sau date care, devenite publice, ar dăuna intereselor ori prestigiului unei bănci sau vreunui client al acesteia.
Prevederile de mai sus se aplică şi persoanelor care obţin informaţii de natura celor arătate, din rapoarte ori alte documente ale băncii. (Sursa)
• O.U.G. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, art. 111:
(1) Instituţia de credit este obligată să păstreze confidenţialitatea asupra tuturor faptelor, datelor şi informaţiilor referitoare la activitatea desfăşurată, precum şi asupra oricărui fapt, dată sau informaţie, aflate la dispoziţia sa, care privesc persoana, proprietatea, activitatea, afacerea, relaţiile personale sau de afaceri ale clienţilor ori informaţii referitoare la conturile clienţilor – solduri, rulaje, operaţiuni derulate -, la serviciile prestate sau la contractele încheiate cu clienţii.
(2) În înţelesul prezentului capitol se consideră client al unei instituţii de credit, orice persoană cu care, în desfăşurarea activităţilor prevăzute la art. 18 şi la art. 20, instituţia de credit a negociat o tranzacţie, chiar dacă respectiva tranzacţie nu s-a finalizat şi orice persoană care beneficiază de serviciile unei instituţii de credit, inclusiv persoanele care au beneficiat în trecut de serviciile unei instituţii de credit. (Sursa)
(A se observa ca nu am facut nici o referire nesimtita la directivele UE, normele BNR ori ale Bancii Centrale, sau, standardele profesionale din domeniul bancar – vezi Codul de etica bancara al Asociatiei Romane a Bancilor, de exemplu.)
Aceasta incultura este sustinuta, in opinia mea, si de jurnalisti, care, in cautare de scandaluri, invita in emisiunile lor doar parelologi si arareori specialisti din domeniul bancar. Probabil ca si acestor jurnalisti si producatori de emisiuni trebuie sa le reamintim ca Madalin Voicu, sictir’ ialomitianu si Madame Tatoiu, ca sa ne referim doar la figurile emblematice ale tagmei parelologilor, nu au nici o competenta in zona bancara ori juridica.
doar nu credeati ca ne va spune noua … hahaha