Despre artistii si sportivii care sunt facuti politisti

Pe Facebook au aparut cateva link-uri la materiale publicate pe blog-ul politistul.ro. Pe pagina respectiva sunt infierati politistii impotriva acelor artisti si sportivi care au fost facuti politisti. Insa, desi par bine scrise materialele in cauza, argumentele sunt extrem de naive sau chiar … ilogice.

Sa nu se inteleaga faptul ca tin partea artistilor si sportivilor facuti politisti in ultimii 20 de ani, insa aceasta pratica exista si inainte de ’89, tot asa cum exista si inainte de ’45. Si, din cate tin eu minte, nu a avut niciodata legatura cu cadrele active, ci cu faptul ca valorile si performantele pe care le transmit respectivii artisti si sportivi ar trebui sa insufle performanta si la nivelul politistilor obisnuiti. Altfel de ce ai avea o fanfara a Armatei Romane, altfel de ce ai avea o trupa de teatru sau un restaurant al Politiei Romane?!

A ii numi pe respectivii artisti si sportivi “trantori si capuse” nu reflecta deloc realitatea. Oricat de greu ar fi de imaginat, munca acestor oameni, fie ca dau din gura la o petrecere, fie ca se arunca dintr-o parte in alta a paralelor, presupune mult efort, multa daruire, multa pasiune. Iar ei si-au castigat stima noastra, atata cata le-am acordat. Ai face politisti “onorifici” este si un mod de a le asigura lor o pensie decenta intr-o tara in care sportivii nu pot avea pensii decente din cauza sistemului care ii marginalizeaza.

Dincolo de aceste lucruri, spuneam ca argumentele sunt “naive sau chiar … ilogice” pentru ca ele reflecta o gandire reductionista si care nu tine seama de regulile unei bune argumentari. Sa luam drept exemplu urmatorul citat:

Orice om normal ce face referire la meseria de polițist, presupune că aceasta este îndeletnicirea de a prinde “hoțul”, la fel cum, când cineva discută despre meseria de medic sau asistent medical, știe că asta presupune îngrijirea celor bolnavi, iar exemplele pot continua. (Sursa: http://www.politistul.ro/stiati-ca-exista-politisti-doar-cu-numele/)

Desi cunosc meseria de politist cel putin pentru faptul ca am trait sub acelasi acoperis cu un politist mai bine de 25 de ani, nu-mi amintesc ca acest corp profesional sa fie format exclusiv din cei care alearga dupa hoti. Asta cum de altfel politistii nu alearga numai dupa hoti, ci si dupa criminali sau pur si simplu ca sa salveze pe cineva de la inec. Cred ca aici nu se face distinctie intre misiunea politistilor, si anume aceea de a servi si proteja cetateanul, si ceea ce caracterizeaza corpul profesional al polistilor. Haideti sa nu ne mai gandim la politisti ca la niste indivizi care alearga dupa hoti, ci ca la niste oameni care isi pun dedicatia, eforturile, pasiunea in slujba celorlalti.

Din cate cunosc eu, politisti sunt si cei care fac munca de birou, care nu ajung sa alerge dupa hoti pentru ca sunt specializati, de exemplu, in infractionalitate cibernetica. Tot politisti sunt si cei de la Criminalistica ori din birourile de la Rutiera.

Inteleg de ce sunt nemultumiti politistii care invenineaza opinia publica impotriva artistilor si sportivilor politisti. Cand esti umilit de sefii tai, cand esti umilit de hoti, cand esti umilit de orice ghertoi care a prins si el un loc printr-un minister, cand esti umilit de presa, este natural ca astfel de arcordari formale, onorifice, ale statutului de politist sa ti se para anormale. Insa, stimati colegi, ati gresit tinta. Ridiculizati statutul celor care va conduc fara a avea competenta sa o faca, ridiculizati imparteala tainului de catre cei care au gandit descentralizarea serviciilor de politie fara a dezvolta si mecanisme care sa asigure independenta politistilor in a investiga fraudele comise de cei care ii conduc sau rudele acestora, ridiculizati sistemul care in loc sa va asigure uniforma in mod gratuit de la o firma specializata a Politiei va trimite in misiuni cu pantofi de vara in mijloc de iarna, ridiculizati sefii care va trimit in misiuni fara veste antiglont si benzina in masina, ridiculizati selectia acelor artisti si sportivi care nu merita sa va reprezinte, dar nu ii invinovatiti a priori pe toti cei care sunt facuti politisti in mod onorific.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.