Masurile adoptate de guvernele “de dreapta” sau “social-democrate” din 2009 incoace nu au facut decat sa puna o presiune din ce in ce mai mare pe mediul de afaceri autohton. Rezultatele masurilor sunt vizibile cu ochiul liber: investitiile straine sau romanesti au scazut la cote care ar trebui sa alarmeze orice economist rational, numarul de locuri de munca este in continua scadere, volumul incasarilor la bugetul de stat se prabuseste de la un semestru la altul. Iar asta doar ca sa numesc 3 consecinte directe ale masurilor guvernamentale lipsite de noima din acesti ultimi 4 ani.
Insa daca la noi oamenii de afaceri si mediul economic sunt tratati precum raia, in alte tari, unde lucrurile merg mai bine sau mai rau, guvernantii se gandesc la masuri care sa determine mediul economic sa se dezvolte. Ceea ce au inteles respectivii guvernanti e ca dezvoltarea unei tari din toate punctele de vedere depinde exclusiv de ‘forta de tractiune’ de care dispune mediul economic. Si ca atare, ei se preocupa sa dezvolte aceasta ‘forta de tractiune’, nu sa o diminueze. Si ca sa exemplificam, haideti sa ne gandim la ideea pe care se pare ca tocmai Ministerul de Finante al Finlandei a facut-o publica in ultimele 5 zile:
“The intention is to shift the focus of corporate taxation from the taxation of funds withdrawn from a company towards taxation of income remaining for the company’s use. According to a bill given to Parliament today, 13 November, the corporate income tax rate would be reduced from the present 24.5 per cent to 20 per cent.” Sursa: Ministerul de Finante al Finlandei
Dar noi avem un guvern care e compus aproape in totalitate din oameni cu sustinere politica si cu zero competenta in domeniul de care se ocupa, la fel cum multi dintre consilierii si secretarii de stat se afla pe pozitiile respective doar in urma faptului ca cineva a avut de facut un serviciu altcuiva. Ca atare, sa nu ne mire ca vedem propuneri guvernamentale fara noima, pe la televizor ori in sedinte de guvern televizate, scoase dintr-o palarie si nu obtinute in urma unor consultari cu specialistii din institutiile publice.
Pe de alta parte, nici sa idealizam alte sisteme economice nu este bine.