Cretinismul ultraortodox si Halloween

Circula pe feisbuc un link catre un articol de pe platforma ultraortoxa “doxologia” in care sunt infierati profesorii si parintii pe tema acestui “carnaval terifiant” de import numit Halloween. Autoarea cere ca parintii sa nu isi mai imbrace copii in “draci, vampiri, monstri, varcolaci si vrajitoare” caci acest simplu fapt duce la transformarea odoarelor in draci, vampiri si altele fiinte asemanatatoare.

Citind textul cu pricina nu poti sa nu observi o serie intreaga de clisee pe care orice preot ortodox le-ar spune in legatura cu Halloween sau, de ce nu?!, in legatura cu orice alta “sarbatoare” de acest fel (e.g., Sfantul Valentin). Presupun, totusi, ca aceasta sarbatoare pagana numita Craciunul nu intra in aceeasi categorie cu celelalte “importuri” pentru ca ea a fost deja asimilata de crestinii ortodocsi.

Exista nenumarate aberatii in articol. Un exemplu aveti in citatul de mai jos:

Colegii noştri de clasa a IV-a din SUA au mărturisit, după o petrecere de Halloween, că simt nevoia acută să ucidă pe cineva. De fiecare dată, după Halloween, se înmulţesc crimele şi violurile, creşte consumul de droguri şi alcool, se petrec accidente grave.

Sunt curios daca sunt la fel de multe “crime si violuri” sau daca avem de-a face cu o crestere a consumului de droguri si alcool ‘dupa’ sarbatorile pascale. Ori poate ca acelea sunt permise pentru ca se petrec dupa Paste, care, nu-i asa, este o sarbatoare “cu adevarat crestina”, care este parte din “tradiţiile şi cultura poporului român”.

Este curios totusi cat de unilaterale pot fi afirmatiile din text:

“An de an, suntem instruiţi, încă de la grădiniţă, cum să ne confecţionăm garderoba de Halloween, alcătuită din pelerine, coarne de draci, coifuri de vrăjitoare, măşti groteşti, costume cu capete de fiare, mumii, schelete.”

Sa intelegem si de aceasta data ca subele si mastile odioase purtate la colindat si toate descantecele posibile nu au aceeasi valenta ca si in cazul pelerinelor si mastilor grotesti pe care le poarta copiii de Halloween? Sau poate ca nici scoaterea oaselor mortilor din gropi in prezenta copiilor pentru slujba de reinhumare nu este un ritual la fel de grotesc precum imbracarea unui costum care are pictat un schelet.

Prostia, din pacate, nu cunoaste margini. A pretinde un nucleu “pur”, crestin-ortodox, al “romanismului” nu doar ca denota o totala lipsa de consideratie pentru cei care nu sunt ortodocsi, dar este o dovada ca cineva trebuie inchis la Balaceanca. Aceleasi idei erau promovate de Zelea-Codreanu si de Horia Sima, doi criminali care au condus Romania interbelica in haos. Legionarismul trebuie scos in afara legii la fel cum s-a procedat si cu alte miscari de sorginte fascista. Pericolul ideilor legionare, insa, nu poate fi eliminat decat prin educatie. Avem nevoie ca oamenii sa inteleaga ca daca te duci la biserica ca sa te vindeci de cancer sau ca sa devii destept nu faci decat sa-ti pui singur capat zilelor. Avem nevoie ca oamenii sa gandeasca cu propriul lor cap in loc sa repete papagaliceste discursurile unor preoti nostalgici dupa vremurile in care legionarii au ucis cu sange rece oameni de cultura, opozanti si simpli cetateni.

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.