ANAF si hartuirea firmelor

Vad ca pe un post de televiziune se titreaza cu majuscule “ANAF HARTUIESTE FIRMELE CU SCRISORI”. La discutie participa Mircea Marin si Andreea Pora, jurnalisti de casa ai Cotrocenilor si pdl-ului. Inteleg ca devine o problema faptul ca ANAF-ul transmite scrisori firmelor din Romania prin care sunt anuntate ca au intrat in esantionul de risc si urmeaza sa fie verificate. Ma intreb ce ar fi afirmat cei doi jurnalisti daca firmele nu ar fi fost atentionate de ANAF ca urmeaza sa fie verificate.

Eu insumi am primit o astfel de scrisoare. Nu o consider nici o amenintare, nici o hartuire. Chiar daca ma ingrijoreaza faptul ca trebuie sa pierd cateva zile ca sa verific ca toate actele firmei sunt asezate in ordine, nu vad de ce m-ar hartui ANAF-ul. Mi se pare normal ca aceasta institutie a statului sa intreprinda verificari de tot feluri, inclusiv incrucisate. E o maniera normala prin care se incearca tinerea sub control a evaziunii fiscale, care nu poate fi eliminata de nici un fel.

Insa am totusi o critica in ceea ce priveste evaziunea fiscala. Nu vad cum ea ar putea fi diminuata in conditiile in care firmele care sunt de regula verificate de ANAF sunt cele care isi platesc taxele la timp, care respecta legislatia, si mai putin cele care au un flux mare de personal, care inregistreaza fluctuatii uriase de incasari, care nu lucreaza cu bani fiscalizati (prin banca). De exemplu, evaziune fiscala din Romania nu se intampla in domeniul consultantei de management sau in zona firmelor de training, ci la firmele care ocupa cu comertul, cu importurile si exporturile. Acolo este buba, nu la cei cu camasi albe din mediul economic.

Daca ar trebui sa hartuiasca pe cineva ANAF-ul, atunci ar trebui sa-i hartuiasca pe cei din domeniile cu riscuri reale. Si nu doar de ochii presei ori pentru ca un guvern sau altul considera ca trebuie sa mai stranga un leu un plus la bugetul de stat. Eu as propune ca hartuirea acelor industrii cu risc sa fie sistematica, iar echipele de la ANAF sa mearga la controale neanuntate impreuna cu politia si mascatii. De exemplu, sa procedeze astfel cu toate firmele care transporta cereale, fier vechi si animale prin portul Constanta. La fel cu cei care transporta legume cu tirurile sau cu vaporul ori la cei care transporta bunuri din China si alte tari dubioase cu avioanele, tirurile ori vapoarele.

Asadar, daca este sa strigam ca ANAF hartuieste firmele romanesti, macar sa o facem pe buna dreptate. Deocamdata, suntem in plin proces de regandire a viziunii din spatele ANAF.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.