Din nou despre presa

Presa romaneasca din ultimele 3 saptamani este socanta. Socanta prin numarul mare de asa-zisi jurnalisti care au infestat institutiile de presa si care scriu tot felul de idiotenii. De altfel, in ultimele doua zile observ ca sunt tot mai multi care constata decesul presei centrale si locale de parca acest lucru s-ar fi intamplat acum, in anul 2013.

Insa nu ma intereseaza nici priveghiul, nici coliva. Dimpotriva, pe mine ma enerveaza la culme faptul ca nu am ziare si reviste bune ca sa citesc despre conflictul din Siria si contextul sau ori despre RMGC si piata aurului din 1990 incoace. Nu mai am nici macar o publicatie — evident ca le includ si pe cele de cultura aici! — in care sa pot citi o recenzie serioasa, scrisa de un profesionist, la o carte aparuta in Romania sau strainatate, sau o cronica de film despre cliseele din nu stiu ce ultima pelicula.

Tabloidizarea presei — aia cu “gaina care naste pui vii” — nu este singura vinovata si nici cea mai importanta dintre cauzele esecului presei autohtone. Poate ‘sursa raului’ ar trebui cautata in chiar modul cum au functionat institutiile de presa din ’90 incoace, in politizarea redactiilor si umplerea acestora cu neaveniti pe motiv ca “ai’ mai tineri nu au fost pervertiti de comunisti ori manjiti de noua economie, ‘de piata'”.

E adevarat, totusi, ca tabloidizarea presei desavarseste acest proces de imbecilizare a redactiilor. Luati drept exemplu ce a facut Ringier cu “Libertatea” si “Evenimentul Zilei”, publicatii care ar fi trebuit sa ne reaminteasca si astazi de momentele din ’89 si ’90-’92. Si apoi comparati cu orice alt ziar din Romania. Nu veti observa nici o diferenta.

S-a ajuns pana intr-acolo incat astia care isi spun jurnalisti nu stiu sa selecteze din noianul de informatii ceea ce reprezinta o stire, incat nu au habar cine ar trebui sa poata fi citat si in ce context. Altfel nu am intalni imbecilitati precum cea de mai jos:

O femeie care se afla in Parcul Tei in ziua in care Ionut a murit a facut cateva declaratii socante. Martora sustine ca bunica celor doi copii nu era atenta la ei atunci cand aceastia se jucau, iar din acest motiv i-a pierdut din ochi.

Mai mult, femeia, ea insasi bunica unei fetite, spune ca batrana a consumat bere in timp ce se afla pe banca pentru a-si supraveghea nepoteii.

“Dupa cate spune lumea care statea langa bunica, ea stat foarte pasiva pe banca, consumand bere la cutie si fumand. Spunea ca o dor picioarele. Eu nu am vazut-o, dar asa am auzit”, a spus ea, intr-o emisiune de la Kanal D. Dupa cateva zeci de minute, Andrei, baiatul cei mare, a venit la ea neinsotit de fratele lui. “A venit baietelul cel mare si i-a spus “Bunica, haide ca Ionut a murit”. Ea a inceput sa se traga de par si sa tipe. I-a spus paznicului si au inceput sa caute copilul prin imprejurimi, apoi s-au dus in partea in care a fost gasit copilul mort”, a incheiat femeia.

“O femeie care se afla in Parcul Tei”, o femeie care declara ca nu a fost martora evenimentelor pe care le descrie, ci doar “asa a auzit”. Oare ce se poate intampla dupa 10 ani de zile in care citesti si auzi astfel de “stiri”?!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.