Mai exista un dram de verticalitate in presa din Romania

Aseara, la TVR, am avut parte de o surpriza placuta. Surpriza a constat in faptul ca televiziunea nationala a gazduit o emisiune-interviu in care premierul Romaniei, Victor Ponta, a raspuns intrebarilor a doi jurnalisti, Claudiu Lucaci si respectiv Moise Guran. Repet, surpriza a constat in faptul ca postul national de televiziune a putut sa treaca dincolo de bariera ideologica a conducerii sale si sa organizeze o astfel de emisiune.

Insa nu as numi deloc surpriza faptul ca Moise Guran si-a asumat pe deplin misiunea de jurnalist si a pus intrebari fara perdea premierului. Cei care il urmaresc pe Moise Guran pe orice post s-ar afla stiu ca nu este un personaj comod pentru politicieni si oameni de business deopotriva, cum nu este nici un cioflingar care sta pe sticla din inertie. Analizele pe care el si echipa lui le realizeaza sunt la un nivel destul de avansat si concureaza din punct de vedere al calitatii cu jurnalismul de investigatie si analiza din tarile cu traditie in domeniul presei.

moise-guran-tvr

Observ, totusi, ca multa lume il descopera pe Moise in aceasta postura de “jurnalist adevarat”. Eu nu l-as numi “jurnalist adevarat”, ci l-as numi doar “jurnalist”. Ceilalti, cei care se scriu in presa romaneasca sau fac emisiuni la posturi de televiziune nationale sau locale, cu cateva exceptii notabile (e.g, Luca Niculescu), nu sunt jurnalisti. Am invatat prin 2004 ca ceea ce se intampla in presa din Romania nu are legatura cu jurnalismul, ci mai degraba cu jocurile politice si economice. Ca atare, asteptarile mele au incetat din acel moment sa mai fie atat de mari.

Prezenta lui Moise in cadrul emisiunii de la TVR nu a facut decat sa-mi demonstreze ca mai exista un dram de verticalitate in presa de la noi. Nu hipstareala, nu prezenta de spirit, ci jurnalism. Cum ar spune americanul, “plain journalism”. Iar asta ma face sa cred ca aceste insule de verticalitate pot sa faca diferenta atunci cand vine vorba de reprofesionalizarea presei romanesti, atat cat a mai ramas din ea.

Emisiunea poate fi urmarita integral aici.

Update 1: De ce nu am spus nimic de Lucaci?! Pentru ca mi s-a parut mult prea lipsit de vlaga. Am avut impresia unui jurnalist “cuminte”, care evita intrebarile cu miza, evita polemica, evita comentariul direct.

Update 2: Aflu ca la “Jurnalul National” s-a starnit un nou scandal, dupa cel cu neplata timp de aproape 4 luni a datoriilor salariale. De data aceasta, colaborarea publicatiei cu jurnalista Miruna Munteanu a incetat ca urmare a faptului ca aceasta a decis sa puna pe propriul cont de Facebook doua materiale transmise in redactie si nepublicate. Detalii suplimentare aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.