Mediafax: “Cod de etică şi conduită pentru deputaţii din Republica Moldova”

Via colegul meu, Victor Popescu, aflu de o stire de pe Mediafax unde se spune ca “Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri un Cod de etică şi conduită pentru deputaţi”. Cu alte cuvinte, alesii, “vor fi supravegheaţi de către un comisar de etică, iar, în caz de nerespectare a regulilor, vor fi sancţionaţi.” (Sursa)

In realitate, codul nu a intrat in vigoare. El doar a fost aprobat de Cabinetul de Ministri. Urmeaza sa ajunga in Parlament si sa fie votat. De-abia atunci va putea ajunge la Monitorul Oficial si sa fie publicat. Din perspectiva acestor informatii, singura institutie media care a relatat in mod corect este TV7 din Moldova, care si-a intitulat stirea: “În parlament ar putea fi instituită funcţia de comisar pentru etică”. Cinste lor!

Initiatorii “Codului de etica si conduita a deputatului”, “un grup de parlamentari ai Partidului Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM)” s-au gandit sa “sanctioneze deputaţii care fac lobby, acceptă cadouri mai scumpe de 2.000 de lei moldoveneşti (aproximativ 120 de euro) sau lipsesc nemotivat de la şedinţele Parlamentului.” Cel putin asta spune Mediafax.

Documentul este de negasit. Am incercat sa dau de el ca sa vad ce contine in detaliu si nimic. Intr-adevar, a fost aprobat de Guvernul R. Moldova in urma cu doar 2 zile, dar parca iti doresti sa-l gasesti de indata ce a trecut de guvern chiar pe site-ul acestuia.

In lipsa originalului, ma limitez la ceea ce spune presa. Iar presa arata ca activitatea deputatilor va fi supravegheata de un … “comisar de etica”. “Acesta va fi numit de Parlament, cu votul majorităţii. Comisarul de etică va fi apolitic şi va deţine această funcţie timp de cinci ani.”, după cum transmite “Telegraf” Se pare ca acest Cod ar fi fost adoptat ca urmare a nenumaratelor cazuri de injurii, imbranceli si scandaluri intamplate in Parlamentul de la Chisinau.

Absenta documentului nu-mi permite sa emit judecati de valoare cu privire la calitatea prevederilor sale, insa pot comenta denumirea si prezenta comisarului. Totusi, prima observatie pe care vreau sa o fac se refera la faptul ca si de aceasta data avem de-a face cu un document cu puternica nota disciplinara. Rolul sau, dupa cum reiese din discutia despre sanctiuni, nu este de a fi un ghid pentru deputatii moldoveni, ci ca sa-i disciplineze cu nuielusa. Un astfel de cod, in opinia mea, are mici sanse in a preveni comportamentele imorale şi ilegale. Faptele celor prinsi ca incalca prevederile codului vor fi investigate de comisarul respectiv iar raportul acestuia va ajunge la Comisia juridică, numiri şi imunitati, unde se va decide daca deputatul in cauza merita 4 lovituri cu cantul riglei metalice la fundul gol sau numai 2.

Cat priveste denumirea, ea reflecta nivelul de imbecilitate din cele doua tari surori. Sunt atat de multi incompetenti care vorbesc despre “etica si conduita” de parca ar fi doua lucruri diferite incat la un moment dat, daca sustii o opinie contrara, argumentata, esti luat drept nebun. Insa, orice om normal la cap isi da seama ca etica are de-a face cu conduita, cu comportamentul, nu cu inelele lui Saturn. Pentru mine, exprimarea “etica si conduita” este pleonastica.

“Comisarul de etica” mi se pare o denumire care ne trimite prea mult in zona ‘disciplinarului’. Ar fi putut sa-l numeasca ‘Responsabil de etica’ sau ‘Consiler de etica’, insa au preferat ‘comisar’. Aceeasi rezerva o am si fata de traducerea lui “Ethics & Compliance Officer” in limba romana cu “Ofiter de Etica si Conformitate”. Iar asta ma duc catre remarca pe care o fac la trainingurile mele pentru Certified Ethics & Compliance Officers (CECO): aceasta persoana, ca sa fie eficace, nu trebuie sa fie asimilata jandarmului de serviciu. Asta implica foarte multe lucruri concrete: de la modul cum se raporteaza la subiectii Codului de etica in cadrul unor investigatii interne pana la calitatea de consilier pe care trebuie sa o adopte in relatia cu deputatii etc.

De pe site-ul Guvernului Republicii Moldova aflu ca, dupa sedinta Cabinetului de Ministri in care a fost adoptat codul de etica, primul-ministru, domnul Iurie Leanca, si-ar fi exprimat dorinta ca si pentru ministrii cabinetului sau sa existe un document similar. La cat mai multe coduri, domnule prim-ministru!, caci de ele ducem lipsa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.