Exista oameni care traiesc prin citate. Sunt cei care in conversatii banale sau academice va trantesc cate un citat pentru aproape fiecare idee pe care o emit. Sunt cei care atunci cand va confruntati cu o problema au impresia ca va pot usura viata cu o zicere celebra a unuia mai mult sau mai putin trecut prin lanul de grau. Sunt cei care zilnic livreaza pe Facebook, Twitter sau pe blogul personal un calup sanatos de texte intre ghilimele, cu litere cat mai mari si mai stralucitoare.
Acestia sunt oamenii care se indragostesc de cuvintele altora, de experientele de viata ale unor necunoscuti, si le dau mai departe precum un postas pierdut prin alt cartier. Ei nu traiesc prin proprii ochi, ci prin ceea ce vad la altii; nu respira propriul iz, ci pe cel pe care il simt ‘aproape’. E ca si cum te-au uita la o floare, ai mirosi-o si ti-ar placea pentru ca si Alecsandri a fost indragostit de culorile si miasma ei.
Indivizii si individele de acest gen iti invadeaza spatiul vital, te sufoca cu citatele lor. Ei au nevoie de aprecierea celorlalti. Vor sa primeasca like-uri, vor sa se stie urmariti de cati mai multi oameni, vor sa li se spuna “destept citat!”.
Traind prin citate, viata lor nu este decat o aproximatie. Si una chiar enervanta.
Unele citate sunt frumoase, deci cred ca e ca si cum ai posta sau declama o poezie.. Mi se pare o problema atunci cand astfel de creatii sunt luate ca fiind “filosofie” sau folosite in argumentare: “lucrurile stau asa-si-asa pentru ca, asa cum zicea Paler …”.
Sunt multi oameni care cred ca filosofia presupune revelatie. Si-l imagineaza pe “filosof” ca pe un fel de Sfantul Ieronim care sta in turnul lui si se gandeste la nemurirea sufletului. Insa nici cei care au practicat filosofia ca domeniu de investigatie nu au facut nimic sa disipeze astfel de credinte naive. Dimpotriva, vulgarizarea filosofiei prin stilul literaturizant practicat la noi si in special in spatiul francofon a contribuit la coborarea filosofiei printre cei care nu inteleg ca argumentele nu se construiesc oricum, ca exista niste reguli care tin de gandirea logica.
Buna observatie. Insa e ok, cand, pe langa socializarea cu vesnicul topic – facebook- , se mai strecoara si “Auzi, da’ tu ai inteles ce a vrut sa zica X in citatul Y?”. Rezultatul e interesant, o discutie despre altceva decat banalitati. Se nasc idei, opinii, argumente pro, contra, socializare mult mai ‘valoroasa’ decat ce e prin agenda media.