Sa zicem ca esti la spital si astepti la cabinetul Dnei Doctor. Stai la coada ca toti ceilalti pacienti mai mult sau mai putin inchipuiti ce-si freaca poponelul de scaunele si zidurile infestate cu bacterii extrem de periculoase. Si astepti… Si astepti… Sa-ti vina randul, ce altceva?
La un moment dat, o asistenta intra in cabinet ca sa o anunte pe Dna Doctor ca a venit nu stiu care coleg pentru a doua opinie. Insa in timpul in care se deschide usa, ochiul tau ager vede cum pacientul aflat deja in cabinet ii introduce Dnei Doctor un teanc de bani in buzunarul halatului alb.
Ce faci intr-o astfel de situatie? Il denunti pe medicul spagar? Si daca da, unde il poti denunta?
în situaţia pe care o descrii, în care încă mai am timp să mă duc în altă parte, să-mi caut un medic onest, da, l-aş denunţa imediat! mai bine zis, aş denunţa-o! dacă, însă, eram deja agăţat în problema de sănătate, co-dependent de dna doctor, ar fi trebuit să mă gândesc de mai multe ori, ca să mă asigur că problema mea de sănătate, mai ales dacă e urgentă, îşi primeşte o soluţie satisfăcătoare… depinde mult de situaţie, pentru că nu suntem roboţi… unde faci denunţul?!? acum, de exemplu, la http://www.pna.ro/faces/sesizare.xhtml, dar în curând va apărea aplicaţia InfoCorupţie http://www.guvernmaibun.ro/ şi se va putea mult mai uşor, de pe telefonul mobil :) până atunci, exemple de medici „fără şpagă” se pot găsi la http://www.piatadespaga.ro/spaga/sanatate-medicamente/ :) succes!
Eu as puncta cateva lucruri. In primul rand, vorbim despre suspiciuni: noi credem ca este vorba despre o spaga, dar nu avem de unde sa stim daca nu este o ruda de-a Dnei Doctor care a venit la control si care, in acelasi timp, s-a gandit sa restituie o datorie. Exista suspiciunea de a fi fost data o spaga.
In al doilea rand, cel care face denuntul este considerat de bona fide. Altfel spus, el actioneaza nu pentru ca are pica pe Dna Doctor, ci pentru ca intelege ca spaga este un comportament imoral si ilegal, iar neconformarea la aceasta practica informala va duce la consecinte grave asupra propriei sanatati. Mai bine spus, se prezuma faptul ca denuntatorul actioneaza in interesul public, chiar daca in acelasi timp urmareste si un interes particular.
In al treilea rand, a denunta un posibil infractor nu pune pe umerii denuntatorului o povara suplimentara: a denuntat un medic excelent, singurul specialist din Romania pe procedura x. Faptul ca doctorul respectiv ajunge sa nu mai poata practica medicina pe perioada anchetei, sa zicem, deci sa nu mai poata salva cel putin viata unui om, nu inseamna ca denuntatorul poarta vina morala pentru moartea acelui pacient care ar fi putut beneficia de procedura x.
In al patrulea rand, denuntarea este un act unilateral: Gigel, pacientul Dnei Doctor, completeaza formularul de pe pagina DNA. Faptul ca procurorii anticoruptie nu hotarasc continuarea investigatiei nu mai tine de Gigel. Faptul ca Gigel a denuntat, dupa mine, este suficient ca la nivel social sa ne confruntam cu un proces de adaptare a comportamentului. Cu cat practica denuntului este mai des intalnita, dar constienta, bazata pe reflectie morala, cu atat lucrurile se vor schimba. Insa pana la partea cu “constienta, bazata pe reflectie morala” sunt un milion de lucruri de facut.
Prin acest exemplu se demonstraza cat de vulnerabili sunt medicii din Romania, acceptand la nesfarsit sustinerea financiara proprie de catre omul de pe strada. Nu este normal sa nu ii intereseze pe medici umilinta unor salarii necorespunzatoare, stiind ca rotunjirea veniturilor se va face oricum de catre actul medical ,,vandut” celui in suferinta. Majoritatea medicilor din spitale, mai ales, primesc sume de bani sub diferite forme. Oricand aceste sume, chiar daca nu sunt conditionate, pot fi interpretate ca sume necuvenite, iar sub rezerva unui gest provocator din partea oricarei persoane caruia nu-i place de mutra sau comportamentul unui medic, acesta poate sa-l infunde. Poate acum se va intelege ca e normal ca un medic sa fie platit dupa prestatia si valoare sa prin salariul acordat de catre spital si nu dupa ,,negocierile” unor sume pe servicii ce sunt achitate pe baza unor tarife folcloristic stabilite.