Inapetenta pentru dialog, dezbatere

Ceea ce urasc cel mai tare este incapacitatea oamenilor, in special a celor din Romania, de a dialoga, de a dezbate. De exemplu, un gigel pune pe Facebook sau pe un blog un text, iar tu comentezi. Daca esti pro, ramai acolo; daca esti contra, atunci nu stii despre ce vorbesti, nu cunosti subiectul in profunzime, nu crezi in el, nu ai deschiderea necesara, nu vezi adevarul din cuvintele autorului, esti varza, esti incompetent etc. Sunt atat de multi astfel de gigei care refuza dialogul, dezbaterea, inca iti vine adesea sa-i lasi in plata domnului caci iti pierzi timpul cu ei.

Data fiind aceasta inapetenta pentru dialog, cei care-l cauta ajung sa fie considerati adesea nebuni sau obsedati. Daca vrei sa pui intrebari, sa te lamuresti, vei fi luat drept un individ cu grave probleme la etajele superioare. Mai mult, daca ajungi sa contesti ‘expertiza’, esti considerat un fel de paria. Cum sa pui sub semnul intrebarii afirmatiile unei domnisoare care se pare ca le stie pe toate?! E lipsa de respect.


Redau aici o discutie purtata pe Facebook. Mi se pare excelenta pentru exemplificarea celor scrise mai sus. De altfel, ultimul meu comentariu nu a mai ajuns sa fie postat intrucat persoana in cauza imi daduse ‘unfriend’. Ulterior i-am dat si eu ‘block’.

Am reinceput seria de articole Adevarul! Astazi vorbim despre recunostinta si cum o putem practica.
Recunostinta, bat-o vina
adevarul.ro
Studiile făcute de psihologi arată că oamenii simt mai multă fericire atunci când oferă, decât atunci când primesc. Pare ciudat? Nu credeţi? Atunci ce ar fi să încercaţi şi voi!
Want to see more from Adevarul?
Like · · Unfollow Post · Share
Alina Roman and 14 others like this.

Rodica Popescu depinde de…ceea ce ofera!
8 hours ago · Like · 1

Cristian Ducu Intrebare: nu cumva este vorba de multumire? S-ar putea sa ma insel, dar oamenii nu simt fericire, ci multumire, extaz, dorinta, iubire, ura etc.
8 hours ago · Like

Malina Ana Chirea Cristian, recunostinta este una dintre componentele fericirii (impreuna cu multumirea, extaz, iubire), etc.
8 hours ago · Like

Laurentiu Catz Este mai mare fericire in a da decat in a primi. Simplu
8 hours ago · Like

Cristian Ducu “Studiile făcute de psihologi arată că oamenii simt mai multă fericire atunci când oferă, decât atunci când primesc.” — Nu stiu ce psihologi ai citit tu (NB: Eu am o mare retinere fata de psihologi si sociologi cand vine vorba de fericire!), dar cand se afirma ca “oamenii simt mai multa X atunci cand ofera decat atunci cand primesc” se are in vedere ceva ce tine de individul in cauza (sentimentele lui Georgel, cel care ofera), nu ceva ce tine de un altul (cel care primeste de la Georgel ceva). Prin urmare, eu continuu sa cred ca e vorba de o confuzie intre sentimentul de multumire si recunostinta pe care ti-o arata cineva.

Iti inteleg initiativa, dar nu cred ca are legatura cu fericirea. Nu poti sa plasezi fericirea cuiva in sentimente, in trairi, caci daca ar fi asa, maine, cand acelei persoane ii moare familia intr-un accident stupid, trairile ii vor fi pe dos, puternic negative. In felul acesta transformi omul in sclavul trairilor de moment, ceea ce mi se pare total aiurea. Dispare taria de caracter, dispare cumpatarea, dispare capacitatea omului de a trece peste lucrurile negative cu care se intalneste in viata etc.
4 hours ago · Like · 1

Cristian Ducu By the way, nu o lua personal!
3 hours ago · Like

Malina Ana Chirea Cristian, observ ca iubesti dezacordul. Nu imi explic altfel de ce esti atat de perseverent in a lasa comentarii pt un subiect in care nu crezi. Eu iti propun sa cadem acord asupra faptului ca nu putem cadea de acord in privinta psihologiei pt fericire si sa ne folosim fiecare timpul mai bine.
3 hours ago via mobile · Like · 1

Cristian Ducu Iubesc dialogul si dezbaterea, nu dezacordul. Intamplator termin un doctorat despre conceptul de fericire si am proasta impresie ca imi pun suficiente intrebari cu privire la acest subiect. Nu prea am raspunsuri, dar cu siguranta o tolba plina de intrebari e tot timpul la dispozitia mea.

Nu incerc sa-ti stric nisa pe care vrei sa intri si nici nu ma intereseaza sa imi pierd timpul. Credeam ca, daca tot te ocupi de acest domeniu in mod profesionist, esti si dispusa sa dezbati pe marginea lui. Altfel, spun si eu ca un ‘stalp’ al culturii romane: ne-a napadit psihologia pozitiva.
3 minutes ago · Like

Cristian Ducu By the way, stiai ca termenul “institut” este restrictionat in limba romana printr-o lege? http://www.cariereonline.ro/articol/restrictii-alegerea-denumirii-unei-firme (*se aplica si asociatiilor si fundatiilor!)
Unable to post comment. Try Again

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.