Lucian Mandruta si patriotismul de sant

Pentru mine, Lucian Mandruta nu a fost niciodata un personaj prea placut. Comportamentul lui arogant de ‘telectual mi s-a parut similar celui adoptat de orice meltean de Pipera cu bolid de 500 mii de euro. Pretentiile lui de a fi un stalp al moralitatii societatii romanesti, daca e sa continuam cu comparatiile, nu au fost niciodata cu nimic diferite de pretentiile unor asa-zisi disidenti care, inainte de ’89, au colaborat din placere sau fiindca primeau bani cu Securitatea. Ordinul caracterului reprobabil al stimabilului l-am cunoscut si mai bine in urma cu cativa ani cand am avut sansa sa lucrez foarte putin cu niste studente pentru o sesiune de dezbateri organizata de Fundatia Dan Voiculescu. De atunci am realizat ca e mai bine sa stai departe de astfel de personaje daca vrei sa mentii o oarecare igiena a spatiului vital.

Din nefericire, Facebook nu m-a ferit astazi de o zicere inteleapta d’a lui Mandruta. In opinia sa, exprimata pe vremelnicul portal de socializare, adevaratul patriotism se vede la raft, cand alegem intre un produs fabricat in Romania si unul in strainatate. Cu cuvintele sale:

De ce sa alegi un VW de 5 ani in locul unui Logan nou?

De ce sa dai job-uri nemtilor, de ce sa exporti capitalul, in loc sa platesti un salariu unui lucrator din Arges?

De ce? Pentru ca in fiecare roman orgoliul si figurile bat patriotismul de-l lasa lat. De fiecare data.

Orice om care gandeste putin mai mult decat un melc stie ca a cumpara un VW vechi de 5 ani nu inseamna ca dai de munca nemtilor, ci unui negustor care face comert cu masini second-hand, tot roman si el. De asemenea, multe din piesele Loganului nu se fac in Romania, ci in diverse alte tari, acolo unde sunt localizati furnizorii Renault. Pe de alta parte, daca sunt oameni care cred ca nu exporta capitalul cumparand Logan, atunci acestia trebuie sa se caute la etajele superioare fiindca e ceva in neregula: Loganul este o masina produsa de un investitor strain, care isi scoate capitalul din tara oricand doreste.

Gandirea simplista, naiva, a lui Lucian Mandruta e menita sa ii aduca vizibilitate, nu sa puna probleme. Multi pokemoni iau pe nemestecatele ceea ce spune pokemonul sef si dau ‘Like’ la comentariul respectiv. Din pacate, absenta dorintei de a misca rotitele, de a face efort sa ne intrebam de ce asa si nu altfel, ne face orbi la nuante, la ceea ce ne ajuta sa distingem intre lucrurile cu adevarat importante si cele care tin de imagine, de perceptii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.