Pentru microbisti si restul lumii: ar trebui sa fie pus pe liber Victor Piturca?

Initial nu doream sa discut despre etica in sport si despre situatia grupului Becali-Sponte-Piturca in dosarul supranumit “Valiza”. Insa vad ca tot mai multa lume pune in discutie prezenta lui Victor Piturca la echipa nationala de fotbal a Romaniei. (Jos palaria in fata echipei de la matinalul Radio Europa FM pentru ca se preocupa si de teme serioase, nu doar de poante.) Ca atare, vin sa pun si eu intrebarea cruciala: ar trebui sa fie pus pe liber Victor Piturca de la echipa nationala pentru condamnarea cu suspendare primita in dosarul “Valiza”?

Se pare ca Presedintele Federatiei Romane de Fotbal (aka FRF), Mircea Sandu, nu vede nici un fel de problema in faptul ca antrenorul echipei nationale a fost condamnat pentru favorizarea infractorului. Conform declaratiilor date unui reporter de la fituica “Libertatea”, Mircea Sandu asociaza problema penala cu “imaginea” antrenorului, nu cu reputatia lui, adica cu increderea:

“[V. Piturca] Nu are nici o problemă de imagine. Şi ce vrei? Te pun pe tine, na! Piţurcă va pleca dacă îşi va da demisia sau dacă va fi demis. Acum îl susţinem. Este antrenorul naţionalei. A câştigat cu 4-0, n-ai văzut?” (Sursa: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/mircea-sandu-piturca-linistit-steaua-vom-vedea-450224.html)

Conform declaratiilor lui Mircea Sandu, regulamentul FRF (care?) nu prevede sanctiuni decat pentru presedintele Federatiei care trebuie sa elibereze functia in cazul unei condamnari. Ca atare, unii s-au intrebat daca nu cumva Piturca ar trebui sa-si dea demisia de onoare. Insa lucrurile pot fi rezolvate si pe baza Regulamentului privind statutul antrenorului. Potrivit articolul 17, lit. k), antrenorul, adica exact ceea ce este Piturca la ora actuala, are obligatia “să nu aducă prejudicii, prin activitatea și comportamentul său, prestigiului FRF, LPF, AJF sau unităţii la care este salariat, precum și membrilor şi oficialilor acestora”. Sanctiunea prevazuta este reprezentata de o penalitate de 10.000 lei.

Sunt altii care considera ca fapta lui Piturca, si anume favorizarea infractorului, poate reprezenta un prost exemplu pentru tinerii care se uita la echipa nationala. Ca atare, acestia cer sau doar isi pun problema unei sanctiuni mai dure, dar pe baza Codului de etica al FIFA. Intrebarea este daca Piturca poate fi sanctionat cu retragerea sa de la echipa nationala pe baza documentului respectiv, adica fiind sanctionat pentru comportament neetic. Cel putin in cazul FIFA, nu si a FRF, rostul organizatiei este acela de a veghea la integritatea si reputatia fotbalului (“FIFA bears a special responsibility to safeguard the integrity and reputation of football worldwide.”)

Daca ne uitam la Codul de etica al FIFA, art. 6, pct. 1, lit. h), art. 12, pct. 2 si art. 13, pct. 3, aflam ca minunatul Comitet de Etica al FIFA poate decide sa ii interzica lui Piturca participarea la competitii sportive pentru comportament neetic. Comportamentul neetic nu este doar in mintea unor jurnalisti, cum lasa se inteleaga Mircea Sandu, ci este statuat de insasi decizia Curtii Supreme care a decis condamnarea cu suspendare a antrenorului. Daca nu suntem convinsi de prevederile art. 13, pct. 3, putem apela la art. 17, care prevede ca persoanelor carora li se aplica respectivul Cod le este interzisa falsificarea de documente si utilizarea unor documente falsificate.

Dupa meciul cu Trinidad & Tabago, Victor Piturca a facut declaratii. Intrebat fiind cu privire la decizia instantei, el a afirmat ca este o problema personala si nu doreste sa faca nici un comentariu (Vezi: http://www.ziare.com/victor-piturca/antrenor/piturca-primele-declaratii-dupa-condamnare-1239255). Din nefericire pentru el, condamnarea primita nu este o problema strict personala. Ea este si de domeniul public fiindca el, prin faptul ca este antrenor la echipa nationala, reprezinta Romania. Ca atare, statutul sau este un special, care il aduce in fata opiniei publice ca persoana publica. Mai mult, el este antrenor si trebuie sa se supuna regulamentelor FRF, LPF, ASF si mai ales FIFA.

Eu nu vad, prin urmare, nici un impediment in retragerea lui Piturca de la echipa nationala pentru comportament imoral. Dimpotriva, cred ca orice contract, desi nu i-am vazut contractul cu FRF, poate fi declarat nul pe baza prevederilor mentionate mai sus. Deci, nu ar trebui sa ne fie teama ca trebuie sa-i dea FRF vreo penalitate in cazul rezilierii contractului.

Totodata, si cu asta inchei acest subiect, nu cred ca este corect sa ne intrebam ce performante ar trebui sa aiba antrenorul echipei nationale ca sa nu fie retras de la echipa intr-o astfel situatie. Nu putem accepta comportamente imorale atunci cand acestea aduc prejudicii nu doar FRF, ci intregii comunitati de microbisti, mai mici sau mai mari, mai putin copti la minte sau mai maturi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.