Nediscriminarea, eliminata din noua Constitutie

Tudor Chiuariu a avut o idee extraordinara de a introduce in proiectul noii Constitutii a Romaniei ideea ca discriminarea pe orice fel de criterii este interzisa. Propunerea suna astfel:

Art.4.- (2) “România este patria comună și indivizibila a tuturor cetățenilor săi. Orice discriminare bazată pe sex, culoare, origine etnică sau socială, trăsătură genetică, limbă, credință sau religie, opinii politice sau de altă natură, apartenența la o minoritate națională, proprietate, naștere, dizabilități, vârstă sau orientare sexuală este interzisă.”

Daca initial, adica saptamana trecuta, amendamentul fusese votat cu 18 voturi pentru si 2 abtineri, ulterior Comisia a revenit asupra lui si l-a respins. Ceea ce mi se pare halucinant si m-a determinat sa scriu acest comentariu este modul in care s-a discutat pe marginea propunerii lui Tudor Chiuariu. Am impresia ca majoritatea celor din Comisie sunt niste inculti, lipsiti de orice gram de cultura juridica. Redau aici un fragment din sinteza facuta de Hotnews dezbaterii pe marginea amendamentului amintit:

  • Toni Grebla: Orientarea sexuala nu este definitiva. Este inutil sa treci in Constitutie asa ceva. Poporul roman este tolerant, dar nu cred ca trebuie sa treci in legea fundametala pentru ca se intelege ca astfel vom aproba casatoriile intre toate sexele
  • Ciprian Nica, PSD: Credem ca articolul care este in Constituie este destul de acoperitor, este suficient si permite tuturor sa se manifeste
  • Reprezentantul Forumului Constitutional: Cheia acestui articol este cuvantul discriminare
  • Crin Antonescu: Acest articol care este unul protector si pentru heterosexuali pentru ca problema se poate pune si invers, nu acum, nu aici dar pe viitor. Sa clarificam acest articol domnul Chiuariu ca nu permite casatoria intre orice fel de sexe
  • Tudor Chiuariu: Nu face referire la asta acest articol, are rolul de protectie, nici o persoana sa nu fie discriminata pe orice criterii in orice imprejurare. Nu e vorba numai de homosexuali ci si despre heterosexuali care pot fi discrimnati, care se pot afla intr-o anumita circumstanta. Acest articol nu da nastere unor drepturi cum ar fi legalizarea casatorie intre aceleasi sexe
  • Reprezentantul Avocatului Poporului: Acesta amendament asa cum spunea domnul Chiuariu ofera o protectie si din punctul nostru de vedere este binevenit

Am tot intors articolul cu pricina pe toate fetele si tot nu vad legatura dintre ce se spune acolo si isteria generala cu privire la relatiile dintre persoane de acelasi sex. Nu vad de ce acest articol ar avea vreo legatura cu ideea de familie sau cu protejarea persoanelor gay. Jur ca nu inteleg!

Fiindca ar fi fost critica minunata Comisie pentru nebunia cu introducerea definitiei “familiei” si pornirile homofobe ale unor membri ai acesteia, s-a revenit la textul din actuala Constitutie:

“România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.”

Orice alt comentariu este de prisos!

2 Comments

  1. Eu citesc teama de a lasa cuiva impresia ca vor sa legalizeze casatoriile gay. De cine le e frica? Si de ce? Otoh, politicienii romani sunt, cu cateva exceptii,foarte conservatori.

  2. Alex, sper sa nu se supere prea multa lume pe mine, dar eu nu vad decat prostie si crasa incultura. Tudor a propus un amendament care nu avea nici o legatura cu casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.