Cui ii pasa de culoarea pielii sau nationalitate mai mult decat de caracterul omului?

Nu am de gand sa tin lectii de moralitate nimanui. Nu asta este menirea mea si nici nu cred ca schimbarea de comportament si construirea sau slefuirea caracterului cuiva se poate face prin intermediul unui blog. Insa vreau sa punctez ceva, mai ales in lumina disputei de saptamana trecuta, cand o domnisoara a devenit vedeta peste noapte pentru ca a purtat o bentita tricolora pe frunte. Exemplul meu este simplu:

Va mai amintiti de Sandra? Stiti cine ii compunea majoritatea pieselor, cine ii producea albumele? Da, sotul ei! Il cheama Michael Cretu. Este un compozitor si cantaret de origine romana care a trait o buna parte din viata sa in Germania si la Ibiza.

Va mai amintiti de formatia Enigma? Stiti cine a infiintat respectiva formatie si cine produce muzica? Acelasi Michael Cretu. Enigma a fost in voga la finele anilor 80, dar mai ales la inceputul anilor 90 — au mai bine de 50 de milioane de albume vandute. Melodiile proiectului muzical Enigma inca sunt difuzate de canalele de radio si televiziune din intreaga lume, chiar daca Rihanna domina top-chart-urile.

Ati auzit cu siguranta de Mike Oldfield. Stiati ca albumul sau “Islands” din 1987 a fost produs tot de Michael Cretu? Oare ce alt roman in viata se poate mandri cu un palmares atat de bogat. Iar cele trei nu sunt decat o parte din varful aisbergului.

Mike_Oldfield_-_Islands

Eh, si acum vine intrebarea capcana: cati dintre voi stiati ca Michael Cretu este nepotul regretatului Ion Voicu, violonist si dirijor al Filarmonicii din Bucuresti, elev al lui George Enescu? Asta il face pe Michael Cretu verisor primar cu Madalin Voicu.

Ce rost are sa ne alegem prietenii si vecinii in functie de culoarea pielii sau nationalitate si nu de caracterul lor?! Ce rost are sa cerem autonomie teritoriala sau sa promovam un nationalism desantat in loc sa ne intrebam ce oportunitati exista pentru noi, deopotriva romani, maghiari, tigani, evrei, lipoveni, machedoni, tatari s.a.m.d., impreuna fiind?! In loc sa promovam segregarea etnica la nivelul scolilor si universitatilor, ce ne costa sa invatam reciproc limbile noastre, sa ne cunoastem mai bine, sa ne respectam?!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.