TVR, biroul de presa al BOR

Stiu ca voi fi injurat foarte mult pentru chestiunea aceasta, dar este anormal ca Televiziunea Romana sa se transforme, voit sau nu, pe baza credintelor religioase ale unui reporter sau pe o strategie institutionala, in biroul de presa al Bisericii Ortodoxe Romane. Materialul de presa care face dovada faptului ca acuza mea nu este un atac pornit din neant este cel difuzat de TVR astazi pe marginea faptului ca, la un liceu din Bucuresti, o profesoara de limba engleza invata si indeamna elevii la toleranta prin intermediul unor activitati extra-curriculare. Asa-zisa stire se intituleaza “Gay Pride într-o şcoală publică din România. Părinţii au cerut ajutorul TVR” si poate fi gasita aici.

Aparitia acestui material pe postul TVR ma determina sa cer public Comisiei de Etica a TVR si directorului SRTV sa demareze o ancheta interna care sa stabileasca daca au fost respectate prevederile Codului de etica al SRTV si prevederile legislatiei privind audiovizualul. Cel putin la o prima vedere se poate vedea ca materialul este un atac dur la adresa unui cadru didactic, fara nici un temei si fara a respecta principiul reprezentarii echitabile a partilor. Profesoara acuzata ca organizeaza “gay pride parade” nu a fost prezenta cu un punct de vedere public, ceea ce este atat imoral, cat si ilegal.

In al doilea rand, solicit public TVR sa adopte o pozitie fata de respectarea drepturilor fundamentale ale omului asa cum se regasesc acestea in Declaratia universala a drepturilor omului intrucat materialul in cauza plaseaza institutia intr-o zona a fundamentalismului religios si intolerantei. Nu sunt membru al comunitatii LBGT, ci doar un specialist in etica mass-media care este profund consternat de aparitia unui astfel de material de presa.

In al treilea rand, daca parintii elevilor de la liceul in cauza “au cerut ajutorul TVR”, atunci cum se face ca singura persoana care apare in material si se plange de activitatea doamnei profesoare este un membru al miscarilor pro-familie (vezi poza de mai jos), care se opune respectarii drepturilor comunitatii LBGT din Romania? Este cumva domnul Laurian Tota singurul parinte care a sesizat reporterul TVR sau de fapt TVR a devenit peste noapte biroul de presa al Bisericii Ortodoxe Romane? De asemenea, nu pot sa nu sesizez faptul ca materialul de presa a fost difuzat la doar cateva zile de la formularea unei cereri publice adresata Guvernului Romaniei de mai bine de 20 de ong-uri prin care se cerea taierea finantarii de la bugetul de stat pentru cultele religioase. Asadar, cer public presedintelui SRTV sa formuleze o pozitie si cu privire la relatia pe care institutia sa o are cu BOR si pe care toti angajatii trebuie sa o respecte in materialele de presa.

DISCLAIMER: Organizatia pe care o conduc este semnatara a scrisorii adresate Guvernului Romaniei de cele peste 20 de ong-uri. Acest lucru nu stirbeste cu nimic din obiectivitatea evaluarii materialului de presa amintit.


Laurian Tota, parintele intervievat de reportera TVR, dupa cum reiese de pe blogul lui Claudiu Tarziu — aici — este membru activ al miscarii ultra-ortodoxe reunite in jurul unor ong-uri precum Alianta Familiilor din Romania, Forumul Crestin Ortodox, Asociatia Familiilor Catolice “Vladimir Ghika”, Asociatia ProVita si Asociata pentru Apararea Familiei si Copilului. Nu neg dreptul unui parinte de a se simti contrariat ca nu a fost consultat cu privire la participarea copilului sau la un astfel de eveniment, care contravine valorilor familiei sale, dar suprapunerea materialului in cauza cu aparitia scrisorii sus amintite ma determina sa nu mai am nici un gram de incredere in institutia numita TVR. Oare de ce in cei patru ani de cand se organizeaza astfel de evenimente la liceul amintit nu s-a plans niciodata dl Tota sau un alt parinte? De-abia acum s-a aflat acest lucru “abominabil”?

tvr-unealta-bor

Follow-up: TVR, BOR si propaganda ultra-ortodoxa (2012/02/21)

2 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.